Κόσμος

Τεχνολογική επανάσταση: Γεγονός τα πρώτα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία!

Ερευνητές από την Κίνα και την Ελβετία ανέπτυξαν τα πρώτα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία εμφυτεύονται στο σώμα.

Αυτά τα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία είναι φτιαγμένα από ένα υλικό (αγώγιμη μεμβράνη μετάλλου – πολυμερούς), το οποίο είναι εύκαμπτο και βιοδασπώμενο, μιμούμενα τα φυσικά αγγεία όπου κυκλοφορεί το αίμα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σινγκγιού Τζιάνγκ του Νοτίου Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Εθνικού Κέντρου Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιστήμης των υλικών “Matter”, δοκίμασαν τα τεχνητά αγγεία σε πειραματόζωα (κουνέλια), όπου πέτυχαν να αντικαταστήσουν βασικές αρτηρίες (καρωτίδες).

Οι τεχνητές αρτηρίες φάνηκαν να λειτουργούν τόσο καλά όσο και οι φυσικές, χωρίς ενδείξεις στένωσης ή ανεπαρκούς κυκλοφορίας του αίματος. Όταν οι εμφυτευμένες τεχνητές αρτηρίες αφαιρέθηκαν μετά από τρεις μήνες, δεν διαπιστώθηκε ότι είχαν προξενήσει φλεγμονώδη αντίδραση στα εσωτερικά όργανα των ζώων.

Τα ηλεκτρονικά αγγεία στο μέλλον, μετά την περαιτέρω βελτίωση τους, μπορεί να αξιοποιηθούν σε ανθρώπους – σε συνδυασμό με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές – για τη μεταφορά γενετικού υλικού για γενετικές θεραπείες, την ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων, την ηλεκτρική διέγερση εστιασμένων σημείων του σώματος, τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέου ενδοθηλιακού ιστού στα αιμοφόρα αγγεία κ.α. Επίσης, οι ερευνητές οραματίζονται ότι κάποια στιγμή τα ηλεκτρονικά αγγεία θα συνδυαστούν με την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να συλλέγουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες για το αίμα ενός ανθρώπου, την αρτηριακή πίεση, το επίπεδο του σακχάρου κ.α.

Ο Τζιάννγκ ανέφερε πάντως πως χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά, προτού η νέα τεχνολογία είναι έτοιμη να δοκιμαστεί στους ανθρώπους. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες δοκιμές σε περισσότερα κουνέλια και άλλα ζώα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έξι νεκροί μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στον Λίβανο - Αναφορές για 7 τραυματίες και αγνοούμενους στα ερείπια
Ο Λιβανέζος πρόεδρος ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης και την παροχή καταφυγίου σε κατοίκους μέσα και γύρω από το κτίριο που κατέρρευσε
Λίβανος
Νέα ποινή φυλάκισης για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης
«Καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για συνάθροιση και συνεννόηση για τη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε ο δικηγόρος της προσθέτοντας ότι της επιβλήθηκε επίσης διετής απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Narges Mohammadi
Αρκετοί εγκλωβισμένοι και τραυματίες μετά από κατάρρευση πολυκατοικίας και εκδήλωση πυρκαγιάς στο Λίβανο
Η εθνική ένωση ιδιοκτητών ακινήτων σε δήλωσή της χαρακτήρισε την κατάρρευση ως αποτέλεσμα «κατάφωρης αμέλειας και ελλείψεων του λιβανικού κράτους όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών και τη στέγαση τους»
Λίβανος
Αποτροπιασμός για τη νέα φωτογραφία με τον Τζέφρι Επστάιν – Η συζήτηση με φίλους και η γυναίκα κάτω από το τραπέζι
Μια γυναίκα εμφανίζεται να βρίσκεται στο πάτωμα κάτω από το τραπέζι, στραμμένη προς τον τοίχο, με το σώμα της εκτεθειμένο με τρόπο που προκαλεί αποτροπιασμό
Νέα φωτογραφία ντροπής με τον Τζέφρι Επστάιν 16