Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Θα καθίσουν στο σκαμνί τον Σαρκοζί

Θα καθίσουν στο σκαμνί τον Σαρκοζί
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS | Charles Platiau

Το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί στην υπόθεση Bygmalion για «παράνομη χρηματοδότηση» της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχασε την έφεσή του εναντίον προηγούμενης απόφασης να δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του και ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως πως θα προσφύγει κατά της απόφασης στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής της ενδεχόμενης δίκης.

Αν δικαστεί τελικά ο Σαρκοζί, θα γίνει ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος που κάθεται στο εδώλιο μετά τον Ζακ Σιράκ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1995 έως το 2007. Στον Σιράκ επιβλήθηκε το 2011 ποινή με αναστολή, αφού καταδικάσθηκε για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων μέσω εικονικών θέσεων εργασίας στη δημαρχία του Παρισιού.

Η υπόθεση Bygmalion καίει τον Σαρκοζί

Η αποκαλούμενη υπόθεση «Bygmalion» επικεντρώνεται σε κατηγορίες ότι το κόμμα του Σαρκοζί, που τότε ονομαζόταν UMP, συνεργάστηκε με μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων για να αποκρύψει το αληθινό κόστος της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η Γαλλία θέτει όρια στις δαπάνες για τις προεκλογικές εκστρατείες και οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως η εταιρεία Bygmalion χρέωσε το κόμμα του Σαρκοζί και όχι την προεκλογική εκστρατεία, επιτρέποντας έτσι στο UMP να δαπανήσει σχεδόν το διπλάσιο από το επιτρεπόμενο ποσό.

Έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Σαρκοζί ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ το 2012, όταν έθεσε υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία. Έκτοτε έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από έρευνες για διαφθορά, απάτη, ευνοιοκρατία και παρατυπίες στη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Σαρκοζί έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει δηλώσει πως όλες οι υποθέσεις σε βάρος του θα απορριφθούν. Ο δικηγόρος του, ο Τιερί Ερζόγκ, είπε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση στο ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, δεν απαγγέλλονται επισήμως κατηγορίες για κάποιο έγκλημα σε βάρος υπόπτου παρά μόνο αν παραπεμφθεί σε δίκη.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Σαρκοζί έχασε μια πρώτη προσφυγή κατά της δίκης του για χωριστές κατηγορίες άσκησης αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς.

Στην υπόθεση αυτή, ο Σαρκοζί είναι ύποπτος ότι βοήθησε έναν εισαγγελέα να προαχθεί, με αντάλλαγμα να του δώσει πληροφορίες για μια χωριστή ποινική έρευνα.

Ο Σαρκοζί έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις έναν μήνα αφότου ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις