Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Θέμα χρόνου το ένταλμα σύλληψης για τον Έβο Μοράλες! Τον κατηγορούν για “στάση”

Θέμα χρόνου το ένταλμα σύλληψης για τον Έβο Μοράλες! Τον κατηγορούν για “στάση”

Ένταλμα σύλληψης κατά του Έβο Μοράλες θα εκδώσουν μέσα στις επόμενες μέρες οι αρχές της Βολιβίας. Το ανακοίνωσε η μεταβατική πρόεδρος της χώρας, Τζανίνε Άνιες.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κατηγορεί τον Έβο Μοράλες για «στάση» και γι’ αυτό θα εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

«Μπορεί να επιστρέψει όποτε θελήσει. Έφυγε επειδή το ήθελε», δήλωσε η Άνιες σε δημοσιογράφους. «Το ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί τις επόμενες λίγες μέρες, επειδή έχουμε ήδη απαγγείλει τις κατηγορίες», συμπλήρωσε.

Ο Έβο Μοράλες έχει εγκαταλείψει τη Βολιβία εδώ και εβδομάδες. Αρχικά ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό αλλά πλέον είναι στην Αργεντινή όπου πριν από μερικές μέρες του χορηγήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα από τη νέα κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες.

Ο Φερνάντες είχε ταχθεί τον Νοέμβριο υπέρ της χορήγησης ασύλου στον Έβο Μοράλες, θύμα, όπως είπε, «πραξικοπήματος». Και μόλις την περασμένη Τρίτη ανέλαβε επισήμως καθήκοντα, έδωσε στον Μοράλες άσυλο.

Αφού έχασε την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 10 Νοεμβρίου έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων για τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από νοθεία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Είχε εκλεγεί για τέταρτη θητεία έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια ως επικεφαλής της Βολιβίας. Καταγγέλλοντας «πραξικόπημα», κατέφυγε στο Μεξικό, που κυβερνάται από έναν αριστερό πρόεδρο, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η κυβέρνηση της Άνιες ανέλαβε την εξουσία αφού ο Μοράλες προσέφυγε στο Μεξικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις