Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Θρίλερ με την πτήση MH370: Κατηγορούν για συγκάλυψη τη Μαλαισία – Ανοίγουν ξανά την έρευνα

Θρίλερ με την πτήση MH370: Κατηγορούν για συγκάλυψη τη Μαλαισία – Ανοίγουν ξανά την έρευνα

Λίγες μέρες μετά την τελική έκθεση 400 σελίδων για τη μοιραία πτήση MH370 από την κυβέρνηση της Μαλαισίας, η γαλλική αστυνομία ανοίγει ξανά την έρευνα.

Η Γαλλία ανοίγει έρευνα για το μεγαλύτερο αεροπορικό θρίλερ της σύγχρονης εποχής και κατηγορεί τη Μαλαισία πως έκρυψε την αλήθεια για την πτήση MH370. Στην τελική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Μαλαισίας εν μέσω ισχυρισμών συγκάλυψης δεν υπήρχε απάντηση για το θρίλερ με την πτήση MH370.

Οι Γάλλοι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν τα δεδομένα από το δορυφορικό δίκτυο Inmarsat που παρακολουθούσε το αεροπλάνο πριν εξαφανιστεί τον Μάρτιο του 2014. Θέλουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Parisien, να επαληθεύσουν την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα όλων των τεχνικών δεδομένων που έχουν διαβιβαστεί.

Καμιά άλλη χώρα δεν ερευνά για τη μοιραία πτήση MH370 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ – Πεκίνο και επέβαιναν 239 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της έρευνας από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ήταν την περασμένη εβδομάδα που παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας μετά την έκθεση για την πτήση MH370. Διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, με τους συγγενείς των θυμάτων να κατηγορούν τους αξιωματούχους για συγκάλυψη των όσων έγιναν πραγματικά στο αεροπλάνο.

Κατηγορώ από τους συγγενείς των θυμάτων της MH370

Το Voice 370, ομάδα συγγενών των θυμάτων, κατηγορεί την Boeing και την κυβέρνηση της Μαλαισίας για απόκρυψη δεδομένων της μοιραίας πτήσης. Επέκριναν την τελική έκθεση για το γεγονός ότι απέκλεισαν το ενδεχόμενο της πτήσης αυτοκτονίας από τον πιλότο Zaharie Shah.

Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας Azharuddin Abdul Rahman παραιτήθηκε μετά την ανακάλυψη πολυάριθμων λαθών από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Μαλαισία και το Βιετνάμ.

Δεν σήμαναν συναγερμό, όπως απαιτείται, μετά την εξαφάνιση της μοιραίας πτήσης MH370 από τις οθόνες των ραντάρ. Ανέφερε ότι η έκθεση των 400 σελίδων που δημοσιοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου αποκάλυπτε πως ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας δεν ήταν σύμφωνος με τις τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας.

“Ως εκ τούτου, με λύπη και μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα ότι πρέπει να παραιτηθώ” ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η εξαφάνιση της πτήσης MH370 πυροδότησε τη μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία της αεροπορίας. Δεν βρέθηκε όμως κανένα σημάδι από το αεροπλάνο σε 46.000 τετραγωνικά μίλια στον Ινδικό Ωκεανό.

Στην έκθεση μάλιστα οι ερευνητές σημειώνουν ότι παραμένει άγνωστο το γιατί εξαφανίστηκε το αεροπλάνο. Ωστόσο έδωσαν μεγαλύτερο ποσοστό στο να έγινε αεροπειρατεία παρά το γεγονός ότι η πτήση MH370 συνέχισε την πτήση της για 7 ακόμα ώρες αφότου χάθηκε η επικοινωνία.

Η πορεία του αεροπλάνου, όπως σημείωσαν, άλλαξε χειροκίνητα. Αρνήθηκαν ωστόσο να αποκλείσουν το ότι κάποιος εκτός των πιλότων άλλαξε την πορεία του. Η αιτία της εξαφάνισης, όπως αναφέρει η ερευνητική έκθεση που συνέταξε 19μελής διεθνής ομάδα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέχρι να βρεθούν τα συντρίμμια και τα μαύρα κουτιά της πτήσης MH370.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις