Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Θρίλερ με την σύλληψη Ρώσου επιχειρηματία στην Αθήνα

Σύλληψη

Η σύλληψη έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας για υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η σύλληψη του οικονομολόγου Evgeny Kalinin, που ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας, έγινε την περασμένη Πέμπτη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Όπως είπε στο πρακτορείο Sputnik ο δικηγόρος του κ. Ραχιώτης η σύλληψη έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, ενώ ο πελάτης του βρισκόταν στην Αθήνα σε επαγγελματικό ταξίδι.

Κατά τον κ. Ραχιώτη, ο Kalinin οδηγήθηκε την Παρασκευή ενώπιον του εισαγγελέα κι αποφασίστηκε η προφυλάκισή του έως ότου φτάσει στην Ελλάδα και εξεταστεί το αίτημα της Ουκρανίας για την έκδοση του επιχειρηματία.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον Kalinin για παραβίαση του φορολογικού νόμου, την περίοδο που εργαζόταν στην χώρα. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη φοροδιαφυγή και την αποφυγή πληρωμής δασμών». Άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση διώκονται και για πλαστογραφία.

Σε δήλωσή του ο κ. Ραχιώτης υποστηρίζει πως «Σε περίπτωση έκδοσης του κ. Καλίνιν , η ζωή του θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως Ρώσου πολίτη και περισσότερο επειδή εργάστηκε στη χώρα σε υψηλές θέσεις του ιδιωτικού τομέα επί των προηγούμενων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων επειδή το σημερινό ουκρανικό καθεστώς έχει επιδοθεί σε διώξεις εναντίον των εκατομμυρίων πολιτών του Ρωσικής καταγωγής και πολύ περισσότερο κατά των Ρώσων πολιτών που εργάσθηκαν στη χώρα την περίοδο των δημοκρατικά εκλεγμένων προηγούμενων κυβερνήσεων, θεωρώντας τους συλλήβδην “εχθρούς” . Διεξάγει εδώ και πέντε χρόνια συστηματικό πόλεμο εναντίον των αυτονομημένων ρωσόφωνων περιοχών της χώρας , που έχει στοιχίσει περισσότερους από 10.000 νεκρούς . Στις σημερινές συνθήκες της Ουκρανίας όλες οι μειονότητές της αντιμετωπίζουν φυλετική και γλωσσική καταπίεση και οι φιλοναζιστικές ομάδες τρομοκρατούν τον πληθυσμό με πλήρη ανοχή αν όχι στήριξη του κράτους . . Φυσικά δεν μπορεί να γίνει λόγος για δίκαιη δίκη από δικαστήρια κράτους που βρίσκεται σε πολεμικό κλίμα με τη χώρα του εκζητούμενου και εφαρμόζει πογκρόμ κατά της εθνότητάς του».

Ο ίδιος ο κ. Kalinin έγραψε επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ποτέ δεν μπορούσα να σκεφτώ πως οι ελληνικές αρχές θα κρατούσαν Ρώσους ως ομήρους για το καλό της Ουκρανίας… Κάνω έκκληση στις ελληνικές αρχές να δείξουν ανθρωπισμό και σοφία και να μην με εκδώσουν στην χώρα όπου θα με “ξεσκίσουν” χωρίς να είμαι ένοχος».

Ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η Ρωσική Πρεσβεία ανέφερε στο Sputnik πως παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στον Kalinin.

Ο Kalinin ήταν αντιπρόεδρος της TNK-BP Commerce στην Ουκρανία μέχρι το 2011, οπότε και παραιτήθηκε από την εταιρεία.

Πηγή: Με πληροφορίες από Sputnik

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις