Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θρίλερ στο Τόγκο: Πειρατές απήγαγαν πλήρωμα ελληνικού πλοίου

Θρίλερ στο Τόγκο: Πειρατές απήγαγαν πλήρωμα ελληνικού πλοίου
Φωτογραφία epctank.com

Συναγερμός στο Τόγκο.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε το ρεσάλτο των ενόπλων στο πλοίο “Έλκα Αριστοτέλης”.
Πειρατές κρατούν ομήρους πλήρωμα ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου.
Πρόκειται για έναν Έλληνα, δυο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.
Ένας άνδρας της ασφάλειας του πλοίου τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών.

Θύματα απαγωγής από πειρατές στο Τόγκο έπεσαν μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου Έλκα Αριστοτέλης“, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (04.11.2019) το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι πειρατές επιτέθηκαν τα ξημερώματα στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Τόγκο και ενώ το πλοίο βρισκόταν 18 χλμ από το λιμάνι του Λόμε. Απήγαγαν έναν Έλληνα, δυο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του. Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας“, αναφέρει η ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας.

Κατά την επίθεση των πειρατών, σύμφωνα με το theprovince.com, ένας άνδρας της ασφάλειας του πλοίου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών.

Το πλοίο Elka Aristotle φρουρούνταν από ένοπλους, αναφέρει το Sputnik, επικαλούμενο την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Τόγκο.

Αμέσως μόλις το αρχηγείο του Λιμενικού έμαθε για την ένοπλη επίθεση στο “Έλκα Αριστοτέλης“, ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Άμεσα ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, που έδωσε εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

Το νέο ρεσάλτο πειρατών έρχεται μόλις δυο μέρες μετά από ανάλογο περιστατικό στα ύδατα του Μπενίν. Το περασμένο Σάββατο, πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο νορβηγικών συμφερόντων, απαγάγοντας εννέα Φιλιππινέζους, μέλη του πληρώματος.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρία Εuropean Product Carriers LTD, τονίζοντας πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για το περιστατικό. Σημειώνει πως η ασφάλεια του πληρώματος είναι υψίστης σημασίας και πως γίνονται όλες οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, είναι ασφαλή.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι συνέβη περιστατικό που αφορούσε το “ELKA ARISTOTLE” ανοιχτά του Λομέ, στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου 2019. Είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς προς το παρόν, εκτός του να πούμε ότι η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους.

Το δεξαμενόπλοιο και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή.

Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο».

Με πληροφορίες από Sputnik και theprovince.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις