Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τι απαντά η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προϋπολογισμό του 2020

Τι απαντά η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προϋπολογισμό του 2020
photo Reuters

Η Ιταλία δεν θα προχωρήσει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2020 καθώς δεν έχει σημαντική απόκλιση από τους κοινοτικούς κανόνες.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που εκπόνησε η Ιταλία προβλέπει αύξηση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος – το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου και εφάπαξ δαπάνες και έσοδα – κατά 0,1% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ θα έπρεπε να μειωθεί κατά 0,6% του ΑΕΠ.

«Η προβλεπόμενη αλλαγή στο διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2020 δεν θα σηματοδοτούσε μία σημαντική απόκλιση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στην απαντητική επιστολή του προς την ΕΕ, η οποία είχε ζητήσει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. 

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία, η οποία είναι φιλική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει στόχο για ονομαστικό έλλειμμα 2,2% το επόμενο έτος, όσο και για το 2019. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στη Ρώμη στις 22 Οκτωβρίου ότι η προκαταρκτική εξέταση του σχεδίου της έδειξε ότι αποκλίνει από τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ για τη μείωση των δαπανών της. Το ίδιο μήνυμα είχε σταλεί στην Ιταλία και πέρυσι, όταν οι Βρυξέλλες είχαν απειλήσει την προηγούμενη κυβέρνηση με μία διαδικασία παραπομπής της Ιταλίας.

Η κατάσταση όμως από τότε έχει αλλάξει με τον Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει πως την Τρίτη ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ζητήσουν αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, επαναλαμβάνοντας το καθησυχαστικό μήνυμα που είχε δώσει την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters.

H Ρώμη έχει δηλώσει ότι θέλει να εστιάσει στην αναζωογόνηση της στάσιμης οικονομίας της. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις