Κόσμος

Τι αποκάλυψε ο Ομπάμα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τουρκία όσον αφορά τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας δεν έχουν περιοριστεί ως αποτέλεσμα της απόπειρας πραξικοπήματος στα μέσα Ιουλίου.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Δεν έχουμε δει καποιον περιορισμό στις σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ” φέρεται να είπε ο Ομπάμα σύμφωνα με αποσπάσματα μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

“Συνεργάζονται μαζί μας για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και αποτελούν έναν σημαντικό εταίρο σε όλο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας στην περιοχή”, επισήμανε.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν επιδείξει ικανοποιητική στήριξη στις προσπάθειες εξάλειψης όσων ευθύνονται για την απόπειρα ανατροπής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που διεξάγει η Άγκυρα όσων υποψιάζεται πως συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα, 80.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από δημόσια αξιώματα, πολλοί εκ των οποίων έχουν συλληφθεί.

Ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν μια “ειλικρινή αντίδραση” στην Τουρκία αν η Ουάσιγκτον πιστεύει πως τα βήματα που παίρνει η Άγκυρα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος είναι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση του.

Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν πως ο Ερντογάν θα αναφερθεί στο ζήτημα στην συνάντηση του με τον Ομπάμα την Κυριακή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 που θα διεξαχθεί στην Κίνα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ισπανία υπερασπίζεται τη διαχείριση της κρίσης με τους μετανάστες στη Θέουτα – Παρέμβαση της Ελλάδας στην ΕΕ για μηχανισμό αναστολής ασύλου
Στους 75 ανέρχεται ο προσωρινός αριθμός των νεκρών - Από τους 72.000 μετανάστες που εισήλθαν στη Θέουτα, οι 70.000 έχουν ήδη επιστρέψει στο Μαρόκο, σύμφωνα με τη Μαδρίτη
Μετανάστες, Ισπανία, Θέουτα
Daily Mail: Έλληνας γιατρός στη Βρετανία σε εξάμηνη αναστολή για σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφου
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το πειθαρχικό συμβούλιο του GMC έκρινε ότι επέδειξε επανειλημμένα ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε νεότερη συνάδελφό του στο NHS - Εργάζεται πλέον σε ιδιωτικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη
Γιατρός