Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τη Δευτέρα κρίνεται η τύχη του Πουτζδεμόν και των 4 υπουργών του

Τη Δευτέρα κρίνεται η τύχη του Πουτζδεμόν και των 4 υπουργών του
Ο εκπρόσωπος του Βέλγου εισαγγελέα - Φωτογραφία Reuters

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, και τέσσερις πρώην υπουργοί του, παραδόθηκαν σήμερα (05.11.2017) στις αστυνομικές αρχές του Βελγίου.

Πλέον, οι δικαστικές αρχές της χώρας θα αποφασίσουν για την τύχη τους το πρωί της Δευτέρας.

Οι πέντε πολιτικοί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αναμένεται να ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους ως αργά το μεσημέρι.

Το χρονικό

Ο Πουτζδεμόν εγκατέλειψε την Ισπανία πριν ημέρες και επανεμφανίστηκε στις Βρυξέλες την Δευτέρα, την ίδια δηλαδή ημέρα που η Εισαγγελία ανακοίνωσε πως ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της εξέγερσης, της στάσης και της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Οι ίδιες κατηγορίες βαραίνουν 13 ακόμη πρώην υπουργούς της Καταλονίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε καλέσει και τους 14 κατηγορούμενους να λογοδοτήσουν, αλλά από αυτούς, μόνο εννέα εμφανίστηκαν στην ακρόαση της Πέμπτης, καθώς οι πέντε βρίσκονταν στις Βρυξέλλες.

Οι οχτώ από αυτούς κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ στον ένατο από τους πρώην υπουργούς που εμφανίστηκαν, το δικαστήριο επέβαλε εγγύηση 50.000 ευρώ.

Από τη στιγμή που οι Βέλγοι εισαγγελείς παραπέμπουν τους πολιτικούς ενώπιον δικαστή, εκείνος έχει 24 ώρες στην διάθεσή του για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τελικώς  το ένταλμα σύλληψης.

Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία έως και 45 ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις