Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τι να κάνετε αν παγιδευθείτε σε ξενοδοχείο κατά την διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης

Καμπούλ Ταλιμπάν Intecontinental

– Καμία από τις κινήσεις των δυο Ελλήνων πιλότων δεν ήταν τυχαία κατά την διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ
– Τι να κάνετε αν παγιδευθείτε σε ξενοδοχείο κατά την διάρκεια επίθεσης
– Οι επιλογές που έχετε και όσα ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

Η ιστορία των δυο ελλήνων πιλότων που σώθηκαν χάρις στην ψυχραιμία τους από την τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ, δείχνει ότι τίποτα δεν έγινε τυχαία. Και οι δυο γνώριζαν ότι το ξενοδοχείο τους δεν ήταν σε μια οποιαδήποτε πόλη και έτσι έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι.

Αυτό έδειξαν οι κινήσεις τους και αν ανατρέξει κανείς στις συμβουλές που δίνουν ειδικοί για το πως να επιβιώσει κανείς από μια τρομοκρατική επίθεση θα δει ότι ακολούθησαν βασικούς κανόνες επιβίωσης.

Ειδικά οι κινήσεις που έκανε ο Βασίλης Βασιλείου αποτελούν ακόμα θέμα συζήτησης. Είδε τους τρομοκράτες να μπαίνουν στο δωμάτιό του, να πυροβολούν το διπλανό κρεββάτι και να παραμένουν εκεί για ώρες!

Τη στιγμή που απειλούνταν η ζωή του, είχε τη διαύγεια να κάνει κινήσεις που θα μπέρδευαν τους τρομοκράτες. Άνοιξε τη μπαλκονόπορτα για να φαίνεται πως είχε δραπετεύσει. Πέταξε στο δωμάτιο σεντόνια και έβαλε το στρώμα του ενός κρεβατιού στην πόρτα.

Μετά «πήρα το δεύτερο κρεβάτι, το σήκωσα και μπήκα από κάτω. Το κρατούσα 10 εκατοστά από το έδαφος. Μπήκαν στο δωμάτιό μου τρία άτομα. Ο αρχηγός τους, ένας κοντός άνθρωπος, πήρε στο μπαλκόνι κι άρχισε να πυροβολεί. Ο ένας σήκωσε το κρεβάτι και πυροβόλησε. Ήταν το διπλανό όχι το δικό μου».

Τα ξενοδοχεία έτσι και αλλιώς εδώ και πολλά χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στόχοι για τους τρομοκράτες.

Μόνο το 2008 τρομοκράτες σκότωσαν 141 ανθρώπους σε ξενοδοχεία σε Πακιστάν, Ινδία και Ινδονησία.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες

Γνωρίζετε το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθείτε. Κάντε την δική σας έρευνα και ζητήστε και τις συμβουλές ανθρώπων που ζουν εκεί και γνωρίζουν καλά την πόλη που επισκέπτεστε.

Αν το ταξίδι σας είναι επαγγελματικό ρωτήστε την εταιρεία σας αν έχει ήδη κάνει έρευνα για το μέρος στο οοίο θα καταλύσετε. Αν όχι ρωτήστε τους επίμονα “γιατί”.

Πολλά από τα μεγάλα ξενοδοχεία λένε ότι παρέχουν προστασία από απειλές αλλά και μόνο η παρουσία δυτικών τα κάνει στόχους. Καλύτερα να μείνετε σε ένα μικρότερο και πιο διακριτικό ξενοδοχείο παρά σε ένα ξενοδοχείο – στόχο.

Στο ξενοδοχείο

Πάντα να έχετε μάθει τους χώρους που υπάρχουν γύρω σας. Τσεκάρετε πόσο μακριά είναι το ξενοδοχείο από το γραφείο το οποίο θα επισκεφθείτε, από το αεροδρόμιο, από νοσοκομείο ή από αστυνομικό τμήμα.

Για όλα αυτά θα σας βοηθήσουν οι χάρτες της Google. Ωστόσο, η εταιρεία για την οποία εργάζεστε θα πρέπει να έχει κάνει ήδη μια προετοιμασία, ειδικά αν οι χώρες που επισκέπτεστε είναι χώρες σε εμπόλεμη ή έκρυθμη κατάσταση.

Εντοπίστε ένα χώρο που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως καταφύγιο εκτός ξενοδοχείου. Εκεί, εκτός από προστασία θα πρέπει να φροντίσετε να βρείτε και βοήθεια.

Εντοπίστε όλες τις εξόδους του ξενοδοχείου αλλά και τις εξόδους κινδύνου. Κάντε ακόμα και πρόβα διαφυγής σε περίπτωση επίθεσης στο ξενοδοχείο σας.

Τι να κάνετε κατά την διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης στο ξενοδοχείο

Πολλά μπορείτε να κάνετε και να μην κάνετε κατά την διάρκεια μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Οι πράξεις σας θα καθοριστούν από το πόσο καλή εικόνα έχετε από όσα συμβαίνουν.

Αυτό που χρειάζεται σε μια τέτοια κατάσταση, λένε οι ειδικοί, είναι να είστε αποφασιστικοί και γρήγοροι. Μια κουβέντα είναι αυτή βέβαια.

Πρώτη επιλογή: Φύγετε μακριά. Κινηθείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται από το σημείο της επίθεσης. Μπορείτε να πάτε είτε στον χώρο που έχετε εντοπίσει ως καταφύγιο, είτε μπορείτε να βγείτε εκτός κτιρίου αν είναι δυνατόν και να απομακρυνθείτε από την περιοχή.

Δεύτερη επιλογή: Αν παγιδευτείτε μέσα στο ξενοδοχείο μπείτε σε ένα δωμάτιο, ένα οποιοδήποτε δωμάτιο και ταμπουρωθείτε.

Κλείστε όλα τα φώτα, την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Κλείστε τις κουρτίνες. Ξαπλώστε στο πάτωμα και μείνετε σιωπηλοί. Μην απαντήσετε σε κανέναν ακόμα και αν σας πουν ότι είναι αστυνομικοί, ή δυνάμεις ασφαλείας. Σε καμία περίπτωση μην περιφέρεστε στους διαδρόμους.

Μην βγείτε από το δωμάτιο ή το καταφύγιο αν δεν είστε απολύτως σίγουροι ότι η επίθεση έχει τελειώσει. Θα το καταλάβετε μόνο αν ακούσετε να το ανακοινώνουν από μεγάφωνα.

Αν έχει απόλυτη ησυχία αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η επίθεση τελείωσε. Όταν θα βγείτε, φροντίστε να έχετε ψηλά τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας. Μην τα κατεβάσετε παρά μόνο όταν θα βρεθείτε κοντά στις δυνάμεις ασφαλείας.

Σε καμία περίπτωση μην το παίξετε πεθαμένοι. Αυτό, θα σας οδηγήσει κατευθείαν στον θάνατο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις