Κόσμος

Τιμή ρεκόρ για τον πίνακα του Banksy φόρο τιμής στους νοσηλευτές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένας πίνακας του Βρετανού καλλιτέχνη Banksy που αποτίει φόρο τιμής στους νοσηλευτές πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο αντί 16,75 εκατομμυρίων στερλινών (19,45 εκατομμύρια ευρώ), ποσό ρεκόρ για πώληση σε δημοπρασία και για έργο του καλλιτέχνη, το οποίο θα δοθεί στο εθνικό σύστημα υγείας.

Το ασπρόμαυρο έργο τέχνης, με τίτλο “Game Changer” (Αλλαγή παιχνιδιού), του οποίου η αρχική αξία εκτιμάτο μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμυρίων στερλινών (2,9 εκατομμύρια ευρώ), κατακυρώθηκε τελικά στον οίκο Christie’s σε τετραπλάσια τιμή, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ του Μπάνσκι για το έργο τέχνης ”Κοινοβούλιο Πιθήκων” που πωλήθηκε το 2019 αντί 9,9 εκατομμυρίων στερλινών (11,5 εκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα τιμή).

Ο πίνακας δείχνει ένα μικρό αγόρι να σηκώνει μια νοσοκόμα-κούκλα, με το χέρι τεντωμένο και φορώντας κάπα, ενώ παραδοσιακοί υπερήρωες όπως ο Μπάτμαν ή ο Σπάιντερμαν βρίσκονται στον καλάθι των αχρήστων.

Το έργο που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαουθάμπτον, αποτίει φόρο τιμής στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) στον αγώνα τους κατά της πανδημίας COVID-19.

Στη δημοπρασία του Christie’s που μεταδόθηκε ζωντανά, ο πίνακας κατακυρώθηκε όταν η τιμή ήταν 14,4 εκατομμύρια στερλίνες. Οι πρόσθετες χρεώσεις του έδωσαν την τελική τιμή των 16,758 εκατ. στερλινών, ένα παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης σε δημοπρασία για τον Μπάνκσι, σύμφωνα με τον Christie’s.

Ο οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι τα έσοδα προορίζονται για την “υποστήριξη της υγείας του προσωπικού και των ασθενών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαουθάμπτον”.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι Βρετανοί κλείνουν έναν χρόνο από τότε που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε η χώρα να μπει στην πρώτη της καραντίνα. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη των 126.000 και πλέον ανθρώπων που από τότε έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τόμας Μαρκλ: Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη του πατέρα της Μέγκαν – Οι καταγγελίες του γιου του και τα ευρήματα φρίκης στις αποθήκες σε Μεξικό και Φιλιππίνες
Γυμνές φωτογραφίες, υλικό κακοποίησης παιδιών, VHS και Dark Web στη σκιά της θυελλώδους σχέσης με τη Μέγκαν Μαρκλ - Σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι ο 82χρονος
Η Μέγκαν Μαρκλ με τον πατέρα της Τόμας
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 157