Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τίμησαν το ζευγάρι που ίδρυσε τη BioNTech με τον Μεγαλόσταυρο

Τίμησαν το ζευγάρι που ίδρυσε τη BioNTech με τον Μεγαλόσταυρο

Παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ και με… αποστάσεις, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τίμησε σήμερα (19.03.2021) με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας το ζευγάρι που ίδρυσε τη BioNTech για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου (μαζί με τη Pfizer) κατά της Covid.

Ιδρυτές της BioNTech είναι οι Εζλέμ Τουρετσί και Ουγούρ Σαχίν, που συνεργάστηκαν με τη Pfizer για να φτιάξουν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Πριν ακόμη ο κορονοϊός φθάσει στην Ευρώπη, ξεκινήσατε το εγχείρημα για το εμβόλιο με ταχύτητα φωτός», ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας ότι οι δύο επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι οι έρευνες δεκαετιών θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εμβόλιο. «Η δημιουργία του εμβολίου σώζει ανθρώπινες ζωές, με κάθε εμβολιασμό επιτυγχάνεται ένα βήμα προς την κανονικότητα», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πάντα λόγοι αμφιβολίας. Εσείς όμως αναλάβατε δράση, με πάθος, με επιστημονική φιλοδοξία και αφοσίωση. Κάνατε κάτι πολύ περισσότερο από “απλώς κάτι”. Κάνατε το πιο σημαντικό! (…) Αυτό που δημιουργήσατε είναι μια υπηρεσία για την ανθρωπότητα. Και για αυτό ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα εδώ», συνέχισε ο πρόεδρος της Γερμανίας απευθυνόμενος στα τιμώμενα πρόσωπα και τόνισε ότι, αν και πολλοί προσπάθησαν να δώσουν εθνικότητα σε αυτή την επιτυχία, «ένα εμβόλιο δεν έχει εθνικότητα – δεν είναι ούτε γερμανικό ούτε τουρκικό και, αν δείχνει κάτι, αυτό είναι ότι οι άνθρωποι, όταν εργάζονται με ελευθερία και σεβασμό, όταν τολμούν να κάνουν κάτι νέο πέρα από πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά όρια, είναι ικανοί για σπουδαία πράγματα».

Επισήμανε επιπλέον, ότι η BioNTech απασχολεί 2000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης από 60 έθνη και υπογράμμισε την σημασία της παραγωγής των εμβολίων και της κατανομής τους σε όλες τις χώρες ισότιμα: «Η παραγωγή εκατομμυρίων εμβολίων δεν είναι επιτυχία μεμονωμένων εταιριών, αλλά μιας παγκόσμιας κοινότητας εταιριών που υπό κανονικές συνθήκες ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους. Χωρίς αυτό το δίκτυο, το εμβόλιο δεν θα μπορούσε να φθάσει σε μας (…) Η πανδημία όμως δεν θα τελειώσει μέχρι να τελειώσει παντού. Δεν είναι απλώς θέμα αλληλεγγύης, αλλά και προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το έργο των επικεφαλής της BioNTech, ο Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για σημαντική έρευνα προς μια θεραπεία για τον καρκίνο, με την ανάπτυξη εξατομικευμένης θεραπείας. «Ποιος δεν θα ήθελε να λύσει αυτό το τρομακτικό πρόβλημα; Σας έχουμε εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, επισήμανε ότι «δεν είμαστε εκεί όπου θα θέλαμε να βρισκόμαστε», παραδεχόμενος ότι έχουν γίνει και λάθη: «Δεν είναι όμως τώρα η ώρα για αυτολύπηση. Πρέπει, ασφαλώς, να εντοπιστούν τα λάθη, αλλά ξοδεύουμε πραγματικά πολλή ενέργεια αναζητώντας τον ένοχο της ημέρας. Ενέργεια που χρειαζόμαστε αλλού ως κοινωνία. Τώρα μόνο ένα πράγμα βοηθά, ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις