Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Την… εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων καταγγέλλουν οι Γερμανοί Προτεστάντες!

Την… εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων καταγγέλλουν οι Γερμανοί Προτεστάντες!
photo epa

Η Προτεσταντική εκκλησία της Γερμανίας κατακρίνει την άγρια εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων καθώς και το πρώιμο άνοιγμα των χριστουγεννιάτικων αγορών.

«Η άγρια εμπορευματοποίηση της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων πριν από τα Χριστούγεννα και της ημέρας των Χριστουγέννων στην πραγματικότητα στέλνει το αντίθετο μήνυμα όσων η Βίβλος μας διδάσκει» τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και υπογραμμίζει πως “τι θα απομείνει από τους ρυθμούς της ζωής μας, από τους ρυθμούς του εκκλησιαστικού έτους, εάν όλα είναι διαθέσιμα χωρίς καμία διακοπή;»

Οι Προτεστάντες της Γερμανίας κατακρίνουν και το άνοιγμα των Χριστουγεννιάτικων αγορών όλο και πιο νωρίς. Η πλειονότητα των γερμανικών πόλεων, όπως η Φραγκφούρτη, το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κολωνία, θα εγκαινιάσουν την 26η Νοεμβρίου τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους όπου προσφέρονται μεταξύ άλλων ζεστό κρασί, πρέτζελ και άλλα εποχικά εδέσματα. Οι αγορές των Χριστουγέννων ανοίγουν σήμερα στο Ντόρτμουντ και το Ντίσελντορφ.

Η EKD, που εκπροσωπεί τους προτεστάντες της Γερμανίας, οι οποίοι υπολογίζονται σε 21,5 εκατομμύρια (έναντι 23,3 εκατομμυρίων καθολικών) θέλει να διατηρήσει εντός του πλαισίου της παράδοσης τις «τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα» κι αυτή η περίοδος ξεκινά φέτος στις 2 Δεκεμβρίου.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται ορισμένοι καθολικοί. Ο Ούρλιχ Λότα, ο εκπρόσωπος Τύπου της επισκοπής της Έσσης, ερωτηθείς από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), σημειώνει ότι «ως θρησκευόμενοι χριστιανοί, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μια πολιτιστική γιορτή με φωτάκια στο τέλος του έτους, αλλά η γιορτή της γέννησης του Ιησού».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις