Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Τιτανικός: Η στιγμή που ο συνιδρυτής της OceanGate μαθαίνει στον τηλεοπτικό αέρα ότι βρέθηκαν συντρίμμια

Τιτανικός: Η στιγμή που ο συνιδρυτής της OceanGate μαθαίνει στον τηλεοπτικό αέρα ότι βρέθηκαν συντρίμμια
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Αυτή είναι η στιγμή που ο συνιδρυτής του OceanGate έμαθε ότι τα συντρίμμια από το υποβρύχιο Titan ανακαλύφθηκαν από τα συνεργεία διάσωσης κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης.

Ο Guillermo Sohnlein, ο οποίος ίδρυσε την OceanGate με τη Stockton Rush το 2009, μιλούσε σε δημοσιογράφο του BBC όταν του είπαν ότι ορισμένα κομμάτια είχαν βρεθεί στον πυθμένα του ωκεανού κατά την αναζήτηση του εξαφανισμένου υποβρυχίου.

«Συγγνώμη, τι έχει βρεθεί;» Ένας σοκαρισμένος Sohnlein ρώτησε γρήγορα πριν ο δημοσιογράφος πει το μόνο που ήξερε σε αυτό το στάδιο ήταν ότι είχαν βρεθεί συντρίμμια.

Ο Sohnlein εμφανίστηκε με κομμένη την ανάσα και αιφνιδιασμένος από τα νέα, τα οποία πιθανότατα ήξερε ότι σήμαιναν ότι υπήρχε μια έκρηξη στο σκάφος.

Είπε στο BBC: «Δεν είμαι σίγουρος [τι είναι τα συντρίμμια] γιατί το ακούω αυτό για πρώτη φορά, αλλά ξέρω ότι το πρωτόκολλο για τις χαμένες επικοινωνίες είναι να βγάζει ο πιλότος στην επιφάνεια το υποβρύχιο. Από την αρχή πάντα πίστευα ότι αυτό πιθανότατα θα έκανε ο Stockton ».

«Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται πολύ δύσκολο να βρεθεί το υποβρύχιο, επειδή το πλοίο επιφανείας δεν θα ήξερε ότι ανεβαίνει και δεν θα ήξερε πού να ψάξει. Ο μεγαλύτερος φόβος μου μέσα από όλο αυτό το θέμα, παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις να ξεδιπλώνονται είναι ότι αιωρούνται στην επιφάνεια και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν».

Αλλά αργότερα προέκυψε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα που αναπτύχθηκε από το καναδικό σκάφος Horizon Arctic ήταν τμήματα του υποβρυχίου Titan…

Ο υποναύαρχος John Mauger, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε ότι τα μέρη που βρέθηκαν στο πεδίο των συντριμμιών έδειχναν ότι στο υποβρύχιο έγινε μια «καταστροφική έκρηξη» 1.600 πόδια από την πλώρη του Τιτανικού, σκοτώνοντας και τους πέντε επιβαίνοντες.

Και οι πέντε επιβαίνοντες – συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού εξερευνητή Hamish Harding, του Βρετανού επιχειρηματία Shahzada Dawood και του 19χρονου γιου του Suleman – θα είχαν πεθάνει ακαριαία χωρίς να γνωρίζουν ποτέ ότι υπήρχε πρόβλημα, λένε ναυτικοί ειδικοί.

Τα συντρίμμια θα εξεταστούν στο μικροσκόπιο και οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να βρουν τυχόν σπασίματα στη δομή των ινών άνθρακα, που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο που προκλήθηκε η ρήξη…

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις