Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Τιτανικός: Βρέθηκαν λείψανα στα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan

Τιτανικός: Βρέθηκαν λείψανα στα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan
Φωτογραφία Reuters

Την ώρα που οι έρευνες για την ανάκτηση στοιχείων που θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις για την καταστροφή του υποβρυχίου Titan, ενώ αυτό ταξίδευε προς το ναυάγιο του Τιτανικού, οι Αρχές εκτιμούν ότι βρήκαν ανθρώπινα λείψανα στα συντρίμμια.

Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως βρήκε ανθρώπινα λείψανα στα συντρίμμια του υποβρυχίου. Ήδη έχουν ανακτηθεί πολλά κομμάτια από τα συντρίμμια του και οι έρευνες κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού συνεχίζονται.

Τα λείψανα θα μελετηθούν «προσεκτικά», σημειώνει η Αμερικανική Ακτοφυλακή για τα ευρήματά της, στα οποία θα γίνει επίσημη ανάλυση από εμπειρογνώμονες της αμερικανικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για 10 κομμάτια, ανάμεσά τους και το φινιστρίνι, ενώ θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν τα λείψανα ανήκουν στους 5 νεκρούς.

Το Titan, ένα μικρό υποβρύχιο μήκους περίπου 6,5 μέτρων το οποίο διαχειριζόταν ιδιωτική εταιρεία, καταδύθηκε στις 18 Ιουνίου με σκοπό να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος περίπου 4 χιλιομέτρων, και αναμενόταν να αναδυθεί επτά ώρες αργότερα. Ωστόσο η επαφή μαζί του χάθηκε περίπου δύο ώρες μετά την αναχώρησή του από το πλοίο Polar Prince.

Ο Πλοίαρχος Τζέισον Νοϊμπάουερ, που ηγείται της έρευνας για την τραγωδία με το υποβρύχιο, ανέφερε πως «είμαι ευγνώμων για τη συντονισμένη διεθνή υποστήριξη για την ανάκτηση και τη διατήρηση αυτών των ζωτικών αποδεικτικών στοιχείων.

Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παράσχουν στους ερευνητές σημαντικές πληροφορίες για την αιτία αυτής της τραγωδίας.

Υπάρχει ακόμη σημαντικός όγκος εργασίας που πρέπει να γίνει για να κατανοήσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφική απώλεια του Titan και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι παρόμοια τραγωδία δεν θα επαναληφθεί».

Τα συντρίμμια του Titan, που βρέθηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού, μεταφέρθηκαν χθες στην ξηρά, στο Σεντ Τζονς της Νέας Γης του Καναδά.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με πλοίο του αμερικανικού λιμενικού σε λιμάνι των ΗΠΑ για να υποβληθούν σε ανάλυση στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές αρχές για το περιστατικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις