Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Τιτανικός: «Βρέθηκαν συντρίμμια» ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή που αναζητά το υποβρύχιο

Τιτανικός: «Βρέθηκαν συντρίμμια» ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή που αναζητά το υποβρύχιο
Φωτογραφία Reuters

Ένα σημείο με συντρίμμια ανακαλύφθηκε εντός της περιοχής έρευνας από ένα ROV για το εξαφανισμένο υποβρύχιο, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

Η δραματική αναζήτηση του υποβρυχίου συνεχίζεται, ενώ το οξυγόνο εντός αυτού φέρεται να έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Η αμερικανική ακτοφυλακή είχε προβλέψει ότι η παροχή οξυγόνου θα σταματούσε στις 14:08 ώρα Ελλάδος.

Οι αρχές «αξιολογούν τις πληροφορίες», ανέφεραν αξιωματούχοι στο Twitter. Πάντως δεν είναι σαφές αν το πεδίο αυτό των συντριμμιών συνδέεται με το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 -τοπική ώρα- (22.00 ώρα Ελλάδας) για να ενημερώσει για τα τελευταία ευρήματα από την επιχείρηση αναζήτησης του υποβρυχίου Titan.

 

 

Νωρίτερα, σήμερα, η αμερικανική ακτοφυλακή ενημέρωσε μέσω Twitter ότι το Atalante είναι έτοιμο να ξεκινήσει διεξοδικές έρευνες με το ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων, το πανίσχυρο μη επανδρωμένο Victor 6000, ενώ ήδη έχει καταδυθεί και ένα αντίστοιχο από καναδικό πλοίο.

Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να φτάσει πιο βαθιά από κάθε άλλο αντίστοιχο ρομπότ που βρίσκεται τώρα στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

Το πανίσχυρο ρομπότ διαθέτει βραχίονες που μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως για να κόψουν καλώδια ή να εκτελέσουν άλλους ελιγμούς για να απελευθερώσουν ένα κολλημένο σκάφος, σύμφωνα με τον χειριστή του.

Το φαινόμενο της ενδόρρηξης

«Κατά πάσα πιθανότητα το υποβρύχιο έχει συνθλιβεί λόγω πίεσης», είπε, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας ΣΣΕ, Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, το φαινόμενο της ενδόρρηξης, δηλαδή της έκρηξης προς τα μέσα, «χρησιμοποιείται στα πυρηνικά όπλα».

«Η φυσική της ενδόρρηξης είναι πολύ γνωστή στα όπλα».

Ο καθηγητής τόνισε πως η πίεση στο βάθος του ναυαγίου του Τιτανικού είναι τρομακτική.

«Κάθε φορά που κατεβαίνουμε 10 μέτρα στη θάλασσα, έχουμε αύξηση της πίεσης κατά 1 ατμόσφαιρα. Δύο ατμόσφαιρες έχουμε μέσα στα λάστιχα. Εδώ έχουμε 350 ατμόσφαιρες στα 3.500 μέτρα που κατέβηκε το βαθυσκάφος, δηλαδή 35 φορές πάνω από την πίεση που αντιλαμβάνεται το κορμί μας».

«Το υποβρύχιο είναι σχεδιασμένο να αναδυθεί μετά από 24 ώρες»

Το υποβρύχιο Titan είχε σχεδιαστεί για να επιστρέφει στην επιφάνεια μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με τον Aaron Newman, επενδυτή της OceanGate, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή με το σκάφος το 2021.

Το Titan κρατείται κάτω από το νερό από έρμα -βάρη που βοηθούν στη σταθερότητα ενός σκάφους- που έχουν κατασκευαστεί για να απελευθερώνεται αυτόματα το υποβρύχιο στην επιφάνεια μετά από 24 ώρες, δήλωσε ο Newman, σύμφωνα με το CNN. «Έχει σχεδιαστεί για να επανέλθει», δήλωσε.

Τα μέλη του πληρώματος ενημερώθηκαν ότι μπορούν να απελευθερώσουν το έρμα κουνώντας το πλοίο ή χρησιμοποιώντας μια αντλία πεπιεσμένου αέρα για να απελευθερώσουν τα βάρη, είπε ο Newman. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, είπε, οι γραμμές που ασφαλίζουν το έρμα είναι σχεδιασμένες να διαλύονται μετά από 24 ώρες για να το στείλουν αυτόματα πίσω στην επιφάνεια του ωκεανού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις