Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Το 81% των Βουλγάρων είναι υπερήφανοι για την εθνικότητά τους και το 1% ντρέπεται

Το 81% των Βουλγάρων είναι υπερήφανοι για την εθνικότητά τους και το 1% ντρέπεται

Οι Βούλγαροι βρίσκουν πολλούς λόγους για να είναι περήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό δηλώνει ότι ντρέπεται. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε πρόσφατα από την εταιρεία JTN και παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι bTV.

Περίπου το 81% των Βουλγάρων δηλώνουν υπερήφανοι για την εθνικότητά τους, ενώ το 13% θεωρεί ότι η αυτοεκτίμηση δεν έχει καμία σχέση με την εθνική ταυτότητα. Μόνο το 5% των ερωτηθέντων, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση της JTN, απάντησαν ότι δεν αισθάνονται υπερηφάνεια που είναι Βούλγαροι. Επίσης, το 1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ντρέπεται για την εθνικότητά του. 

Ο ορισμός της βουλγαρικής ταυτότητας περιλαμβάνει θέματα όπως ο σεβασμός της νομοθεσίας της χώρας και η αποδοχή του τοπικού τρόπου ζωής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η ψήφος στις πολιτικές εκλογές προσδιορίζεται επίσης ως δομικό στοιχείο της ταυτότητας των πολιτών.

Η χρήση της βουλγαρικής γλώσσας (70%), η επίγνωση ότι ανήκουν σε μια κοινότητα και η ευθύνη απέναντι στα άλλα μέλη της κοινότητας θεωρούνται επίσης βασικά στοιχεία της ταυτότητας των Βουλγάρων.

Σύμφωνα με το 64% των ερωτηθέντων, η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί βασιζόμενη στους δικούς της πόρους. Το 43% πιστεύει ότι μπορεί κάποιος να πετύχει στη χώρα αυτή με επιμονή και σκληρή δουλειά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.015 Βουλγάρων ανδρών και γυναικών ηλικίας 16-75 ετών. Οι ερωτηθέντες αποτελούσαν αντιπροσωπευτικό δείγμα του βουλγαρικού πληθυσμού όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, τον τόπο της κατοικίας και το μέγεθος της κοινότητάς όπου ζουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις