Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Το «Gender Queer: A Memoir» είναι το πιο απαγορευμένο βιβλίο στις ΗΠΑ

Το «Gender Queer: A Memoir» είναι το πιο απαγορευμένο βιβλίο στις ΗΠΑ

Μπορεί να φτάσαμε στο 2022, αλλά στις ΗΠΑ ο σκοταδισμός ζει και βασιλεύει και αυτό φαίνεται από το αυτοβιογραφικό έργο του διεμφυλικού συγγραφέα, Μάια Κομπέιμπ, «Gender Queer: A Memoir», που αποτελεί το πιο απαγορευμένο βιβλίο στη χώρα.

Το βιβλίο έχει προκαλέσει «πόλεμο» στις ΗΠΑ ανάμεσα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και υπερσυντηρητικές οργανώσεις και έχει απαγορευτεί σε τουλάχιστον 49 σχολικές περιοχές σε αμερικανικές Πολιτείες.

Το «Gender Queer: A Memoir», που έγραψε ο Μάια Κομπέιμπ, κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ το 2019 και έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ο Αμερικανός διεμφυλικός συγγραφέας αφηγείται ουσιαστικά στις σελίδες του βιβλίου, τη ζωή του και την προσπάθειά του να αποδεχτεί το φύλο του.

Η ζωή του και η συνειδητοποίηση της… διαφορετικότητας

Ο Μάια Κομπέιμπ γεννήθηκε στην πόλη Σονόμα στην Βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μεγάλωσε σε μια κοινότητα, που κάποιος μπορεί να την αποκαλέσει και κοινότητα… χίπηδων. Μεγάλωσε χωρίς τηλεόραση και σχεδόν καθόλου Internet. Οι γονείς του έφτιαχναν κοσμήματα από χάντρες, ύφαιναν ρούχα.

Γεννήθηκε άνδρας, αλλά με γυναικεία ανατομία. Δεν ένιωθε όμως, ποτέ κορίτσι. Στην 3η δημοτικού αποφάσισε να βαδίσει χωρίς πουκάμισο κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής της τάξης του. Εκεί φάνηκε η γυναικεία ανατομία του σώματός του. Ο δάσκαλός του στο μικρό σχολείο της πόλης των ΗΠΑ, αντί να τον στηρίξει, τον επίπληξε.

Ο διεμφυλικός συγγραφέας πάλεψε να αποδεχτεί τη φύση του και τελικά την αποδέχτηκε. Ο Κομπέιμπ λέει ότι γεννήθηκε με «δύο μισές ψυχές, μια θηλυκή και μια αρσενική». Αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του για να μιλήσει για την ζωή του, την αποδοχή της διαφορετικότητάς του και να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετώπισαν τα ίδια θέματα. Και το έκανε. Έβγαλε το «Gender Queer: A Memoir», στο οποίο αφηγείται τη ζωή του μέσα από ζωγραφιστές εικόνες.

Το βιβλίο αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και άρχισε να πουλάει σαν τρελό. Όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς τα απομνημονεύματα του Μάια Κομπέιμπ έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά, γαλλικά, πολωνικά και άλλες γλώσσες.

Οι αντιδράσεις των υπερσυντηρητικών

Οι υπερσυντηρητικοί Αμερικανοί δεν το δέχτηκαν. Το βιβλίο έγινε στόχος σχολικών επιτροπών, συντηρητικών πολιτικών, ιεροκηρύκων και ομάδων γονέων. Αντί να το δεχτούν όλοι σαν μια κατάθεση ψυχής που βοηθάει άτομα με παρόμοια θέματα, το καταδίκασαν ως πορνογραφία. Είπαν ότι έχει στόχο να διαβρώσει τα παιδιά. Το βιβλίο έχει απαγορευτεί σε τουλάχιστον 49 σχολικές περιοχές στη Φλόριντα, το Τέξας, το Μίσιγκαν, τη Γιούτα και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Χένρι ΜακΜάστερ, Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, καταδίκασε μια τοπική σχολική περιφέρεια επειδή έβαλε στις βιβλιοθήκες της το «Gender Queer». Ο κυβερνήτης είπε ότι τα απομνημονεύματα «περιέχουν σαφείς σεξουαλικές και πορνογραφικές απεικονίσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται εύκολα ή ξεπερνούν τον θεσμοθετημένο ορισμό της αισχρότητας».

«Οι άνθρωποι λένε ότι προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά από την πορνογραφία στο σχολείο», είπε η Αμάντα Τζόουνς, βιβλιοθηκάριος στη Λουιζιάνα που απειλήθηκε και παρενοχλήθηκε από συντηρητικές ομάδες επειδή υποστήριξε την απαγόρευση βιβλίων όπως το «Gender Queer».

Σταυροδρόμι ελπίδας και απελπισίας

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όπου νομίζω ότι υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ τρανς και μη δυαδικοί ηθοποιοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αλλά υπάρχει επίσης περισσότερο από ποτέ νομοθεσία που προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τρανς μαθητές, την πρόσβαση σε αθλητικές ομάδες ή σχολείο συλλόγους. Πρόσβαση σε βιβλία… Υπάρχει αυτή η διχοτόμηση της αναγέννησης της τέχνης και της αντίδρασης. Νιώθω στο σταυροδρόμι ελπίδας και απελπισίας», είπε ο Μάια Κομπέιμπ.

«Έμεινα έκπληκτος με το πόσοι άνθρωποι μετά την ανάγνωση του βιβλίου μου ήρθαν, να μου μιλήσουν συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνωρίζω χρόνια από το γυμνάσιο. Δεν είχα ποτέ υποψιαστεί ότι αμφισβητούσαν το φύλο τους. Αλλά αφού διάβασαν το βιβλίο μου, ένιωσαν ασφαλείς να πουν: Στην πραγματικότητα έχω σχέση με αυτό. Πραγματικά έχω παλέψει με αυτό και δεν έχω μιλήσει ποτέ με πολλούς ανθρώπους γι’ αυτό. Ένιωσα τιμή από αυτές τις αλήθειες. Είναι δύσκολο να το διατυπώσεις όταν δεν έχεις γλώσσα για αυτό. Είναι δύσκολο να φανταστείς τον εαυτό σου σε αυτό αν δεν το έχεις δει ποτέ», ανέφερε ο συγγραφέας δείχνοντας το πόσο βοήθησε κάποιους ανθρώπους το βιβλίο του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις