Κόσμος

Το δράμα των προσφύγων στη Λιβύη – Φεύγουν για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς

Ανθρωπιστικό δράμα Λίβυων προσφύγων που διαφεύγουν στη γειτονική χώρα καταδιωκόμενοι από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Τέσσερις όλμοι που εκτοξεύθηκαν από την ενδοχώρα της Λιβύης, εξερράγησαν πέρα από τα σύνορα με τη γειτονική Τυνησία, αυτή την εβδομάδα, σημάδι της επιδείνωσης της κατάστασης το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μια απομονωμένη περιοχή της χώρας, όπου, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι, πολεμούν τους αντάρτες.
 
Χιλιάδες αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές των Δυτικών Υψηλών Ορέων στη Λιβύη, όπου αρκετές πόλεις είχαν ενωθεί με τους αντικαθεστωτικούς από το ξέσπασμα της εξέγερσης το Φεβρουάριο και τώρα αντιμετωπίζουν το μένος των κυβερνητικών δυνάμεων, έχουν βρει καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία τις τελευταίες ημέρες.
 
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, αναφερόμενο σε πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μετέδωσε ότι οι φονικές εκρήξεις έγιναν σε ακατοίκητη περιοχή στο νότο, κοντά στη συνοριακή πόλη Ντεχίμπα, τη Δευτέρα.
 
Ένας Λίβυος γιατρός στην Ντεχίμπα, που υποδέχεται και περιθάλπει τους τραυματίες συμπατριώτες του, που διαφεύγουν στην Τυνησία, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες του είπαν πως τα στρατεύματα του Καντάφι έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς των πόλεων στα Δυτικά Όρη την τελευταία εβδομάδα.
 
Ο γιατρός που είπε ότι το μικρό του όνομα είναι Αμπντελραμάν, ανέφερε ακόμα ότι όπως του κατήγγειλαν δεκάδες ανθρώπων, τόσο άμαχοι όσο και αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών στρατευμάτων.
 
Είναι πάντως δύσκολο να εξακριβωθεί η ακρίβεια αυτών των γεγονότων καθώς η πρόσβαση στην περιοχή αλλά και σε άλλα τμήματα της δυτικής Λιβύης για τους δημοσιογράφους, από την αρχή των συγκρούσεων, είναι πολύ περιορισμένη.
 
Οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή των Δυτικών Ορέων,προσέλκυσε μικρό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από την αρχή της εξέγερσης, καθώς τη μερίδα του λέοντος της επικοινωνιακής κάλυψης διατηρούν όλο αυτό το διάστημα οι εξελίξεις στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Μιζουράτα και η Αζντεμπίγια.
 
Η περιοχή κατοικείται, κατά πλειοψηφία, από Βέρβερους, μια εθνότητα χωρίς συγγένεια με τις περισσότερες φυλές της Λιβύης, που παραδοσιακά αντιμετώπιζε την καχυποψία του καθεστώτος Καντάφι.
 
Παρά το ότι οι αρχές της Τρίπολης αρνούνται τις κατηγορίες για αδιάκριτους βομβαρδισμούς κατοικημένων στόχων, επιμένοντας ότι επιτίθενται μόνο εναντίον των ένοπλων συμμοριών και των οπαδών της Αλ Κάϊντα, οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες οι βομβαρδισμοί στις πόλεις Ναλούτ, Γιαφράν και Ζιντάν, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων αμάχων.
 

Οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τους αντάρτες της Λιβύης

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία