Δευτέρα, 22 Απρ.
17oC Αθήνα

Το Έβερεστ ψήλωσε κατά περίπου ένα μέτρο – Τι συμφώνησαν Κίνα και Νεπάλ

Το Έβερεστ ψήλωσε κατά περίπου ένα μέτρο – Τι συμφώνησαν Κίνα και Νεπάλ
Φωτογραφία Reuters

Το ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ, φαίνεται πως είναι ακόμα πιο… ψηλό από όσο ξέραμε μέχρι σήμερα. Νεπάλ και Κίνα, όπως μεταδίδει το BBC, ανακοίνωσαν ότι το Έβερεστ είναι κατά 86 εκατοστά ψηλότερο από όσο είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

Το νέο επίσημο ύψος είναι 8.848,86 μέτρα (29.032 πόδια) – σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua – λίγο πιο ψηλό από την προηγούμενη μέτρηση του Νεπάλ, και περίπου τέσσερα μέτρα υψηλότερο από την πιο πρόσφατη μέτρηση της Κίνας. Οι δύο χώρες κατέληξαν σε αυτή την εκτίμηση μετά από μία μικρή… διαφωνία για το χιόνι στην κορυφή του βουνού, καθώς δεν είχαν αποφασίσει εάν θέλουν να το συνυπολογίσουν ή όχι στο συνολικό ύψος.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Νεπάλ δήλωσαν, σύμφωνα με το BBC, ότι για το νέο ύψος του Έβερεστ συνεργάστηκαν τοπογράφοι και των δύο χωρών (σ.σ. το βουνό βρίσκεται στα σύνορα Κίνας – Νεπάλ). 

 

 

Η διαφωνία στις μετρήσεις 

Η Κίνα είχε εκφράσει και στο παρελθόν την άποψη ότι το Έβερεστ θα έπρεπε να μετρηθεί μόνο λαμβάνοντας υπόψιν τις πέτρες, ενώ το Νεπάλ υποστήριζε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και το ύψος του χιονιού στην κορυφή. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη του Νεπάλ είχαν αποκαλύψει το 2012 στο BBC ότι δέχονταν πιέσεις από τους Κινέζους για να δεχτούν τη δική τους άποψη και να μην συνυπολογίσουν το χιόνι.

Έτσι, τέσσερις τοπογράφοι εκπαιδεύτηκαν για δύο χρόνια – το 2019 και το 2020 – με στόχο να μετρήσουν το πραγματικό ύψος. «Πριν από αυτό, δεν είχαμε προχωρήσει σε μετρήσεις μόνοι μας» αναφέρει εκπρόσωπος των ειδικών του Νεπάλ στο BBC, ενώ συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που κατάφεραν και δημιούργησαν μία ομάδα τεχνικών, μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους.

Δείτε βίντεο:

 

Πότε δημιουργήθηκαν τα ερωτήματα

Μετά από έναν ισχυρό σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 2015, πολλοί γεωλόγοι είχαν «θορυβηθεί» καθώς άρχισαν να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο αυτός επηρέασε το ύψος του Έβερεστ. Κάποιοι, μάλιστα, άρχισαν να υποστηρίζουν ότι ο σεισμός αυτός ίσως έφερε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του χιονιού στην κορυφή του βουνού.

Από τη σεισμική δόνηση των 7,8 Ρίχτερ το 2015 είχαν χάσει τη ζωή τους 18 ορειβάτες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις