Κόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο, σχετικά με την αύξηση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), με 655 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 8 αποχές.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των ελλείψεων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πρόκειται να δημιουργηθούν δύο «ομάδες καθοδήγησης για τις ελλείψεις», για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα αντίστοιχα.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ θα δημιουργήσει και θα διαχειρίζεται την ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων για τη διευκόλυνση της συλλογής δεδομένων. Όλοι οι παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού θα εμπλακούν πιο ενεργά στη διαχείριση αυτή, για παράδειγμα μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από παρατηρητές που εκπροσωπούν ασθενείς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας, καθώς και από κατόχους αδειών διάθεσης, χονδρεμπόρους και άλλους παράγοντες που ασχολούνται στενά με την υγειονομική περίθαλψη.

Ο Οργανισμός θα δημιουργήσει επίσης μια δημόσια ιστοσελίδα με πληροφορίες σχετικά με τις ελλείψεις. Τα δεδομένα που σχετίζονται με τις κλινικές δοκιμές και οι πληροφορίες για τα προϊόντα που αφορούν εγκεκριμένα φάρμακα θα διατίθενται γρήγορα και με διαφάνεια.

Ο εισηγητής Νικολάς Γκονζάλες Κασάρες (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε: «Ο νέος κανονισμός καθιστά πιο διαφανή τόσο τον Οργανισμό όσο και όλους τους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού, εντάσσοντάς τους πιο ενεργά στις σχετικές διαδικασίες και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών της ΕΕ. Επιπλέον, θα υποστηριχθούν οι κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, ενισχύοντας τη διαφάνεια σε αυτά τα ζητήματα. Η νέα πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων της ΕΕ θα παρέχει στον Οργανισμό ένα κομβικό εργαλείο για την παρακολούθηση της προσφοράς φαρμάκων και την πρόληψη των ελλείψεων. Εν ολίγοις, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη συμμετοχή, καλύτερος συντονισμός, αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και περισσότερη πρόληψη».

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με μήνυμά της στο Twitter, χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι «μετά από τη σημερινή ψηφοφορία στο ΕΚ, πλησιάζουμε σ’ έναν ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων». Σημείωσε, επίσης, ότι αυτό σημαίνει: «διασφάλιση της διαθεσιμότητας των βασικών ιατρικών προμηθειών για μελλοντικές κρίσεις, μεγαλύτερη ικανότητα παρακολούθησης ελλείψεων και ταχύτερες και πιο διαφανείς κλινικές δοκιμές και διαδικασίες».

Μετά την τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια, το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2022.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό