Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το Ιράν αντιδρά στο «ισχυρό μήνυμα» που ζητά η Γαλλία για τα πυρηνικά

Το Ιράν αντιδρά στο «ισχυρό μήνυμα» που ζητά η Γαλλία για τα πυρηνικά

Το Ιράν ζήτησε σήμερα να μην πολιτικοποιείται η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αφού η Γαλλία κάλεσε την υπηρεσία του ΟΗΕ “να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τεχεράνη” για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα και την απουσία συνεργασίας της.

Το 35μελές Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΙΑΕΑ πρόκειται να συγκληθεί στις 24 Νοεμβρίου στη Βιέννη, πέντε ημέρες πριν την επανέναρξη των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

“Ως υπεύθυνο μέλος της ΙΑΕΑ το Ιράν πάντα υπογράμμιζε ότι η φήμη της ως τεχνική και εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ θα πρέπει να μην συνδέεται με καμία πολιτική συμπεριφορά”, ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του στο Twitter.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, η Αν-Κλερ Λεζέντρ, είχε δηλώσει χθες Πέμπτη ότι το Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΙΑΕΑ θα πρέπει να δράσει μετά τις αναφορές της Υπηρεσίας για προβλήματα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με αναφορές της ΙΑΕΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, παρά τη δέσμευσή του προ δύο μηνών, το Ιράν δεν έχει επιτρέψει ακόμη σε επιθεωρητές της υπηρεσίας πρόσβαση σε εργαστήριο, το οποίο φαίνεται να έγινε στόχος δολιοφθοράς τον Ιούνιο, προκειμένου να επανεγκαταστήσει εκεί κάμερες παρακολούθησης.

Η Λεζέντρ τόνισε ότι το Ιράν “θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να επιστρέψει στην τήρηση όλων των δεσμεύσεών του και των υποχρεώσεών του προς την ΙΑΕΑ, να επαναλάβει τη συνεργασία με την υπηρεσία και να επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή” της συμφωνίας του 2015.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τον όρο “ισχυρό μήνυμα”, ωστόσο διπλωμάτες εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό η Δύση να αναλάβει δράση εναντίον του Ιράν πριν τις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Έπειτα από πέντε μήνες που είχαν ανασταλεί λόγω των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ξεκινούν στις 29 Νοεμβρίου στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), η οποία είχε στόχο να αποτρέψει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μεταξύ των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία, με την Ουάσινγκτον να συμμετέχει έμμεσα.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε σήμερα μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde: “Έχω κατανοήσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις εκεί όπου τις αφήσαμε τον Ιούνιο, προκειμένου να ολοκληρωθούν γρήγορα”.

“Θα μάθουμε ήδη από τις 29 (Νοεμβρίου) αν αυτή είναι η επιθυμία και του Ιράν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι αν συνεχίζουμε τις συνομιλίες από εκεί όπου τις αφήσαμε τον Ιούνιο με την προηγούμενη ιρανική κυβέρνηση”, τόνισε ο Λεντριάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις