Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Το Ιράν καταδίκασε έναν άνδρα σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ

Το Ιράν καταδίκασε έναν άνδρα σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ

Όσο πάει και ξεφεύγει όπως φαίνεται η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ιρανικά δικαστήρια καταδίκασαν έναν άνθρωπο σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ των Αμερικανών, και δύο ακόμη σε δέκα χρόνια κάθειρξη με τις ίδιες κατηγορίες, ενώ σε δέκα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένα τέταρτο πρόσωπο για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών.

«Ένας άνθρωπος καταδικάστηκε σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ της Αμερικής όμως έχει ασκηθεί έφεση στην απόφαση», δήλωσε ο Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί. Οι καταδίκες σε δέκα χρόνια κάθειρξη των δύο άλλων ανδρών για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ είναι οριστικές, πρόσθεσε.

Ο Ροχανί αρνείται να συνομιλήσει με τον Τραμπ υπό τις παρούσες συνθήκες

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αρνείται την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για μια τριμερή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Yorker ο Μακρόν έκανε στον Ροχανί μια απρόσμενη επίσκεψη στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, κοντά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τρίτη, αφού πρώτα είχε δώσει εντολή σε τεχνικούς να στήσουν ασφαλή τηλεφωνική γραμμή, για το ενδεχόμενο να γίνει η τριμερής συνομιλία με τον Τραμπ, σε αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο όπου διέμενε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όμως ο Ροχανί αρνήθηκε να βγει από το δωμάτιό του και να πάει να συζητήσει στο τηλέφωνο με τους δύο ομολόγους του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού [1].

Την αποτυχία της προσπάθειας του Μακρόν ακολούθησε η ομιλία του Τραμπ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι είναι «αιμοδιψής» και της επέρριψε άμεσα την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ροχανί απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη. Δεν αναφέρθηκε στην ομιλία του στο γεγονός ότι απέρριψε τη διπλωματική πρωτοβουλία του Μακρόν. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν απευθείας διμερείς συνομιλίες εάν οι ΗΠΑ δεν άρουν πρώτα τις κυρώσεις που επιβάλλουν με στόχο να στραγγαλίσουν την ιρανική οικονομία.

Μερικές ώρες αργότερα, η κυβέρνηση του Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο σε ανώτερους Ιρανούς διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους στην επικράτεια των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις