Τρίτη, 28 Μαΐ
20oC Αθήνα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε μια σύλληψη για φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε μια σύλληψη για φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν ύποπτο για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη, όπου ένοπλοι έποικοι πραγματοποίησαν σε αντίποινα αιματηρές επιδρομές σε αρκετά χωριά.

Ο Μπενιαμίν Αχιμέιρ, 14 ετών, εξαφανίστηκε στις 12 Απριλίου όταν είχε πάει τα πρόβατά του να βοσκήσουν, τα οποία επέστρεψαν χωρίς αυτόν στο αγρόκτημα όπου ζούσε στον παράνομο -βάσει και του δικαίου του Ισραήλ- εβραϊκό οικισμό του Μαλαχέι ΧαΣαλό, βορειοανατολικά της Ραμάλας στην Δυτική Όχθη. Η σορός του βρέθηκε την επόμενη μέρα όχι μακριά από τη θέση αυτή.

Σε σχέση με αυτόν τον φόνο, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής εφόδου έναν κάτοικο του παλαιστινιακού χωριού Ντούμα, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Μαλαχέι ΧαΣαλόμ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, κατονομάζοντας τον ύποπτο που συνελήφθη ως τον ‘Αχμεντ Νταουαμπσέχ, 21 ετών.

“Κατά τη διάρκεια της πρώτης ανάκρισής του, ο Νταουαμπσέχ δήλωσε ότι συμμετείχε στην τρομοκρατική επίθεση της 12ης Απριλίου, κοντά στα αγροκτήματα του Μαλαχέι ΧαΣαλόμ, κατά την οποία ο 14χρονος Μπενιαμίν Αχιμέιρ δολοφονήθηκε”, εξηγεί ο στρατός σε ανακοίνωση.

Μετά την εξαφάνισή του, και στη συνέχεια την ανακάλυψη της σορού, Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακές περιοχές — μερικές φορές είχαν αποκλειστεί από τον στρατό εκ των προτέρων — βάζοντας φωτιά σε κατοικίες και σε οχήματα.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χωριό Αλ-Μουγαγίρ – που απέχει 500 μέτρα από το Μαλαχέι ΧαΣαλόμ – στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο ένοπλοι έποικοι με τουφέκια και κοκτέιλ Μολότοφ, προκαλώντας τη φυγή 86 κατοίκων, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το Ισραήλ έδαφος από το 1967, ζουν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και σχεδόν 490.000 Ισραηλινοί εγκατεστημένοι σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ των οποίων η τοποθεσία του Μαλαχέι ΧαΣαλόμ. Η θέση αυτή παρά το γεγονός ότι έχει εκκενωθεί επανειλημμένα από την αστυνομία, επανακαταλαμβάνεται τακτικά από εποίκους.

Η Δυτική Όχθη είναι το πεδίο εδώ και δύο χρόνια μιας έξαρσης βίας, που φούντωσε μετά και την πολύνεκρη επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ, το οποίο χτυπά ανηλεώς την Λωρίδα της Γάζας από αέρα και στεριά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν σχεδόν καθημερινά εφόδους στη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 486 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Εννέα Ισραηλινοί, εκ των οποίων πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη από την ημέρα αυτή, σύμφωνα με το OCHA.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις