Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να συζητήσει για προσωρινή κατάπαυση πυρός – Η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να συζητήσει για προσωρινή κατάπαυση πυρός – Η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να συζητήσει ξανά για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, όμως η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση, αναφέροντας ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα Τρίτη (19.12.2023) σε μια ομάδα πρεσβευτών από 80 χώρες, ότι η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Χαμάς για μια δεύτερη προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Η επταήμερη κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Νοέμβριο επέτρεψε την επιστροφή περίπου 105 ομήρων στο Ισραήλ και την απελευθέρωση δεκάδων Παλαιστίνιων αιχμαλώτων στον θύλακα της Μέσης Ανατολής.

Ο Χέρτσογκ ενημέρωσε τους απεσταλμένους για τον πόλεμο στη Γάζα, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική προσπάθεια του Ισραήλ, λέει το γραφείο του, προτρέποντας τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν την παράδοση βοήθειας στη Γάζα.

«Το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να τριπλασιαστεί άμεσα», υποστήριξε, λέγοντας ότι το Ισραήλ επιθεωρεί εκατοντάδες φορτηγά στο πέρασμα Nitzana κάθε μέρα, αλλά ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι εταίροι στο έδαφος απέτυχαν να συμβαδίσουν, με αποτέλεσμα την είσοδο μόλις 125 έως 100 φορτηγών την ημέρα.

Ο ΟΗΕ αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ασφαλή παράδοση της βοήθειας.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το σημείο συμφόρησης οφειλόταν στην άρνηση του Ισραήλ να ανοίξει ξανά το πέρασμα Kerem Shalom. Το Ισραήλ άνοιξε αυτό το πέρασμα για την Κυριακή και σχεδόν 200 φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία.

«Ο πρόεδρος σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά με την Χαμάς», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.

«Μπορώ να επαναλάβω το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μια ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων. Και η ευθύνη ανήκει πλήρως στον Σινγουάρ και στην ηγεσία της Χαμάς», τόνισε ο Χέρτζογκ στους πρεσβευτές.

Απορρίπτει την πρόταση η Χαμάς

Η Χαμάς απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την ανταλλαγή των ομήρων που κρατά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με το Ισραήλ, όμως είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό του, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της σήμερα.

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή κρατουμένων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος γενοκτονίας του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπάσεμ Ναΐμ.

«Είμαστε ωστόσο ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που συμβάλλει στον τερματισμό της επίθεσης στον λαό μας και το άνοιγμα των διαβάσεων για την εισαγωγή βοήθειας και την παροχή ανακούφισης στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.

Πηγή: onalert.gr / Με πληροφορίες από Times of Israel

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις