Δευτέρα, 26 Φεβ.
14oC Αθήνα

Το Ισραήλ περνάει στη δεύτερη φάση του πολέμου εναντίον της Χαμάς – «Θα είναι στρατιωτικά δύσκολη»

Το Ισραήλ περνάει στη δεύτερη φάση του πολέμου εναντίον της Χαμάς – «Θα είναι στρατιωτικά δύσκολη»
Φωτογραφία Reuters

«Προχωρούμε τώρα με το δεύτερο στάδιο. Ένα δεύτερο στάδιο που θα είναι στρατιωτικά δύσκολο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εϊλόν Λεβί, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ για τη νέα φάση του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, εξηγώντας παράλληλα ότι το Τελ Αβίβ είναι ανοικτό σε «εποικοδομητικές γνώμες» για τη μείωση των συνεπειών στους πολίτες.

Η προϋπόθεση για να δεχτεί το Ισραήλ τέτοιες συμβουλές και γνώμες είναι ότι θα πρέπει να συνάδουν με τον στόχο της εξάρθρωσης της Χαμάς. Άλλωστε, οι δυνάμεις της Τσαχάλ έχουν ήδη αρχίσει πολεμικές επιχειρήσεις στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Το Ισραήλ δέχεται επίμονες διεθνείς πιέσεις, ακόμη και από την Ουάσιγκτον, για τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική γνώμη λάβουμε, οποιαδήποτε σοβαρή στρατηγική συμβουλή για να πλήξουμε την Χαμάς ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούμε την βλάβη προς τους πολίτες, φυσικά θα την υπολογίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η συμβουλή πρέπει να συνάδει με τον στόχο της εξάρθρωσης της Χαμάς.

«Θα συνεχίσουμε με την εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς, μία εκστρατεία που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ακριβώς όπως και εμείς ως προς τους στρατηγικούς στόχους του πολέμου αυτού, ότι δηλαδή αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει και η Χαμάς να παραμένει όρθια».

Ο Εϊλόν Λεβί δήλωσε ότι το Ισραήλ καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να περιορίσει την βλάβη στους πολίτες. «Δεν επιλέξαμε εμείς το πεδίο της μάχης, η Χαμάς επέλεξε το πεδίο της μάχης», είπε.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους παλαιστίνιους πολίτες στην περιοχή της Χαν Γιούνες στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας να ακολουθούν τις οδηγίες του στρατού που έχουν ως στόχο να τους κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να παραμείνουν ασφαλείς είναι να ακούν τις οδηγίες που έρχονται από τους λογαριασμούς μας στο Twitter, από την ιστοσελίδα μας και επίσης να κοιτάζουν τα φυλλάδια που πέφτουν στις περιοχές τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χεχτ στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις