Κόσμος

Το Μεξικό ζητά από τον πάπα Φραγκίσκο την προσωρινή επιστροφή αρχαίων βιβλίων

Η κυβέρνηση του Μεξικού ζήτησε επισήμως από τον πάπα Φραγκίσκο την προσωρινή επιστροφή ορισμένων αρχαίων χειρογράφων αυτόχθονων που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού ενόψει των τριών μεγάλων επετείων της χώρας της Κεντρικής Αμερικής το 2021, μεταξύ αυτών και η συμπλήρωση 500 ετών από την ισπανική κατάκτηση του Μεξικού.

Το αίτημα να επιτραπεί η έκθεση των χειρογράφων στο Μεξικό υποβλήθηκε με δισέλιδη επιστολή απευθυνόμενη στον ποντίφικα, η οποία αναρτήθηκε χθες στο λογαριασμό του twitter του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η επιστολή, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου, παραδόθηκε στον πάπα από τη σύζυγο του Μεξικανού προέδρου, Μπεατρίς Γκουτιέρες Μούλερ, η οποία συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Βατικανό, μετά από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ένα από τα τρία codicies, ή βιβλία, που το Μεξικό ζητά την προσωρινή επιστροφή τους, είναι το Codex Borgia, ένα πολύχρωμο χειρόγραφο δεκάδων σελίδων που απεικονίζει θεούς και τελετές από το αρχαίο κεντρικό Μεξικό.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα της προ-κατάκτησης περιόδου γραφής των Αζτέκων, που υπάρχει σήμερα, καθώς οι Καθολικές αρχές στην αποικιοκρατική περίοδο του Μεξικού απέρριπταν τέτοια χειρόγραφα και απεικονίσεις όπως το έργο του διαβόλου και διέταζαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες εξ αυτών να καίγονται κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν την κατάκτηση του 1521.

Στην επιστολή του, ο Μεξικανός πρόεδρος ζητά από το Βατικανό να επιστρέψει το Codex Borgia, δύο άλλα αρχαία βιβλία, καθώς και τους χάρτες της πρωτεύουσας των Αζτέκων, Τενοτστιτλάν για ένα έτος, το 2021.

Το επόμενο έτος σηματοδοτεί τρεις μεγάλες επετείους για την χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Τα 500 χρόνια από τότε που η Τενοτστιτλάν έπεσε στους Ισπανούς (1521), τα 700 χρόνια από την χρονιά που η πόλη ιδρύθηκε (1321) και τα 200 χρόνια από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Μεξικού το 1821.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε το αίτημά του η Καθολική Εκκλησία και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ να ζητήσουν συγγνώμη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά την κατάκτηση του Μεξικού τον 16ο αιώνα, κάτι που ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι θα σηματοδοτήσει μια «πράξη ιστορικής μεταμέλειας».

Το Βατικανό δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα δανεισμού των αρχαίων χειρογράφων, αλλά τα μουσεία και τα αρχεία του έχουν δανείσει στο παρελθόν διάφορα χειρόγραφα και έργα τέχνης μετά από παρόμοια αιτήματα από άλλες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1