Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέκτησε νέο “πρόεδρο” – Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέκτησε νέο “πρόεδρο” – Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα
photo Reuters

Η περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία διεκδικούν εδώ και δεκαετίες η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, απέκτησε νέο «πρόεδρο» μετά από εκλογές τις οποίρς καταγγέλει η διεθνής κοινότητα.

Ο Αραγίκ Χαρουτιουνιάν, απέσπασε το 88% των ψήφων στον χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε ο Σρμπούι Αρζουμανιάν, επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής.

Ο κύριος αντίπαλός του υπουργός Εξωτερικών Μάις Μαϊλιάν, συγκέντρωσε το 12% των ψήφων, με την προσέλευση στις κάλπες να κυμαίνεται στο 45%, σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή.

«Είναι μια νίκη για τον λαό μας το ότι διοργάνωσε για άλλη μία φορά δημοκρατικές εκλογές» θριαμβολόγησε ο 47χρονος νικητής, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το 2007 έως το 2017.

Το Αζερμπαϊτζάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διεθνείς μεσολαβητές για τη σύγκρουση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ κι η Γαλλία αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Περιοχή με πλειοψηφία Αρμενίων κατοίκων, που προσαρτήθηκε το 1921 στο Αζερμπαϊτζάν από τις σοβιετικές αρχές, το Ναγκόρνο Καραμπάχ διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 1991 με την υποστήριξη της Αρμενίας.

Ακολούθησε πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος άφησε 30.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Μία κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε το 1994, ωστόσο δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μεταξύ Μπακού και Ερεβάν, με τις συγκρούσεις να επαναλαμβάνονται τακτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις