Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Το νερό… νεράκι έχουν πει στην Αυστραλία! Περιορισμοί στην κατανάλωση στο Σίδνεϊ

Το νερό… νεράκι έχουν πει στην Αυστραλία! Περιορισμοί στην κατανάλωση στο Σίδνεϊ
photo intime

Μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού ανακοίνωσε το Σίδνεϊ για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη λειψυδρία που ταλαιπωρεί την Αυστραλία.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία επεσήμανε ότι η περιοχή του Σίδνεϊ αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κατάσταση λειψυδρίας από την δεκαετία του 40 ενώ η υπουργός Υδάτων της πολιτείας Μελίντα Πέιβι έκανε λόγο για «ξηρασία ρεκόρ». Η τελευταία φορά που το Σίδνεϊ, όπου ζει το ένα τρίτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, επέβαλε περιορισμούς στην κατανάλωση νερού ήταν το 2009.

Η Αυστραλία είχε από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο το πιο ζεστό της καλοκαίρι, ενώ οι βροχοπτώσεις στις ανατολικές ακτές της χώρας ήταν τα τελευταία δύο χρόνια πολύ λιγότερες από τον μέσο όρο, γεγονός που έχει προκαλέσει προβλήματα και στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ επιτρέπεται να ποτίζουν τους κήπους τους μόνο από τις 22:00 ως τις 04:00 τα ξημερώματα. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 220 δολαρίων Αυστραλίας (136 ευρώ) και οι εταιρείες με πρόστιμο 550 δολαρίων Αυστραλίας. Επίσης από την 1η Ιουνίου απαγορεύεται να πλένουν μεγάλες εξωτερικές επιφάνειες, όπως τα γκαράζ τους.

Παράλληλα η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και υψηλότερες θερμοκρασίες για την περίοδο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, κάτι που συνήθως προκαλεί αυξημένη ζήτηση νερού», σχολίασε η Πέιβι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις