Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Το παιδί χωρίς όνομα κι ένα σκίτσο που “ρίχνει” το internet

Το παιδί χωρίς όνομα κι ένα σκίτσο που “ρίχνει” το internet

Ένα σκίτσο μαχαιριά στην καρδιά. Μια ιστορία που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν που να θέλει να αποκαλείται άνθρωπος. Μια (από τις πάρα πολλές) ιστορίες πίσω από τα ανώνυμα θύματα που χάνονται στη Μεσόγειο. Ένα παιδί χωρίς όνομα και ένα σκίτσο που συγκλονίζει.

Η Μεσόγειος έγινε γίνει υγρός τάφος για χιλιάδες αθώους που θέλησαν να φύγουν από τη χώρα τους για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους και το αγόρι χωρίς όνομα της ιστορίας μας. Ένα αγόρι 14 ετών από το Μάλι. Ένα παιδί που πνίγηκε στη Μεσόγειο. Ένα παιδί που πρωταγωνιστεί σε ένα σκίτσο που έχει γεμίσει και δικαίως το internet τις τελευταίες μέρες.

Κανείς δεν ξέρει το όνομά του. Η Κριστίνα Κατανέο, όμως, φρόντισε να μάθουν όλοι την ιστορία του. Η Κατανέο είναι ιατροδικαστής στο Μιλάνο. Από το “τραπέζι” της έχουν περάσει πολλά από τα θύματα της Μεσογείου, μετανάστες που ρίσκαραν για ένα καλύτερο αύριο αλλά δεν κατάφεραν να το βρουν στην Ευρώπη.

Η Κατανέο αποφάσισε να πει τις ιστορίες των ανθρώπων που αναγκάστηκε να εξετάσει. Αφού εκείνοι δεν μπορούσαν, το έκανε εκείνη. Στο βιβλίο της Naufraghi senza volto (σ.σ. Απρόσωπα ναυάγια) υπάρχει και μια συγκλονιστική ιστορία: ένα 14χρονο αγόρι πνίγηκε στη Μεσόγειο. Όταν η ιατροδικαστής εξέτασε τη σορό του ήρθε αντιμέτωπη με μια συγκλονιστική αποκάλυψη. Στο μπουφάν του είχε ράψει, προσεκτικά διπλωμένο, τον έλεγχο του σχολείου του. Δεν είχε λεφτά. Δεν είχε έγγραφα. Είχε μόνο τον έλεγχο που αποδείκνυε πόσο καλός μαθητής ήταν. Τον έλεγχο που ήλπιζε ότι θα του προσέφερε ένα καλύτερο μέλλον μέσα από ένα ιταλικό ή ένα ευρωπαϊκό σχολείο.

Όταν η Κατανέο έφτασε στη σορό του μικρού αγοριού, δεν είχε άλλο τρόπο να καταλάβει από το να εξετάσει τα οστά του. Φορούσε τζιν, γιλέκο, σακάκι και πουκάμισο. Δεν είχε χαρτιά ή κάποιο άλλο έγγραφο. Είχε όμως τον έλεγχο του. Τους βαθμούς του στα μαθητικά και τις φυσικές επιστήμες (σ.σ. ότι κατάφερε να διαβάσει η ιατροδικαστής από το χαρτί).

Και εδώ μπαίνει η εικόνα του γνωστού σκιτσογράφου Makkox. Ένα σκίτσο που έχει γεμίσει τα social media τις τελευταίες μέρες. Δείχνει ένα αγόρι, το 14χρονο αγόρι από το Μάλι, καθισμένο στο βυθό της Μεσογείου να δείχνει τον έλεγχο του σε ένα χταπόδι, έναν καρχαρία κι άλλα πλάσματα του βυθού. Κι εκείνα να του δίνουν συγχαρητήρια για τους βαθμούς του.

Το αγόρι ήταν ανάμεσα στα θύματα ναυαγίου στη Μεσόγειο στις 18 Απριλίου του 2015. 528 άνθρωποι είχαν ανασυρθεί νεκροί και εκατοντάδες είχαν κριθεί αγνοούμενοι. Εκτιμάται ότι οι θάνατοι από το ναυάγιο εκείνο φτάνουν έως και τους 900! Χάρη στη δουλειά της Κατανέο και των συνεργατών της στο Εργαστήριο Ανθρωπολογίας και Οδοντολογίας στο Μιλάνο, αναγνωρίστηκαν τα θύματα.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου στην Il Foglio και το αριστούργημα του Makkox δεν άργησε να γίνει viral και να συγκινήσει τους πάντες.

https://www.facebook.com/makkoxpagina/photos/a.1961741207423239/2198864633710894/?type=3&theater

Με πληροφορίες και από corriere.it

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις