Κόσμος

Το Πακιστάν προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απελευθέρωσης ισλαμιστή που αποκεφάλισε Αμερικανό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση του Πακιστάν προσέφυγε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας του να επανεξετάσει την απόφασή του να αφεθεί ελεύθερος ένας ισλαμιστής που είχε καταδικαστεί για την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ, μία ημέρα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την απόφαση.

Τμήμα του δικαστηρίου αποτελούμενο από τρεις δικαστές απάλλαξε χθες, Πέμπτη, από τις κατηγορίες που τους βαραίνουν τον γεννημένο στη Βρετανία Άχμαντ Όμαρ Σαΐντ Σέιχ και τους τρεις συγκατηγορούμενούς του, που είχαν κριθεί ένοχοι το 2002 για την απαγωγή και τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Το δικαστήριο διέταξε την άμεση απελευθέρωση του ισλαμιστή και των συγκατηγορούμενών του αν δεν κατηγορούνται σε άλλη υπόθεση.

Η κυβέρνηση στη νότια επαρχία Σιντ κατέθεσε αίτημα ζητώντας από το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος της οικογένειας του Περλ Φάιζαλ Σιντίκι και ο κυβερνητικός εισαγγελέας της Σιντ.

«Έχουμε καταθέσει τρεις αιτήσεις αναθεώρησης», δήλωσε ο εισαγγελέας Φαΐζ Σαχ, εξηγώντας πως ζητείται η ανάκληση της αθώωσης και η επαναφορά της θανατικής ποινής σε βάρος του Σέιχ.

Ο Περλ, 38 ετών, ερευνούσε το θέμα των ισλαμιστικών δικτύων στο Καράτσι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν εξαφανίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2002. Βίντεο με τον αποκεφαλισμό του παραδόθηκε έναν μήνα μετά στο προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι.

Οι γονείς του δήλωσαν σοκαρισμένοι μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «προσβολή στα θύματα της τρομοκρατίας παντού στον κόσμο, περιλαμβανομένου του Πακιστάν».

Η Ουάσινγκτον είναι επίσης έτοιμη να ασκήσει δίωξη εναντίον του Σέιχ στις ΗΠΑ, είπε ο Μπλίνκεν.

Δικαστήριο μετέτρεψε πέρυσι τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον Σέιχ σε ισόβια κάθειρξη και απάλλαξε από τις κατηγορίες τους τρεις συγκατηγορούμενούς του, επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Η κυβέρνηση και οι γονείς του Περλ προσέφυγαν εναντίον της απόφασης αυτής και ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναφέρει τη θανατική ποινή, αίτημα που απορρίφθηκε χθες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Έρευνα για τον πιλότο της Aer Lingus που αρνήθηκε να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο έπειτα από απειλή για βόμβα
Ο Ιρλανδός πιλότος «θα καταθέσει χωρίς να τεθεί υπό κράτηση και θα αποφασίσω αργότερα αν θα τεθεί υπό προσωρινή κράτηση», διευκρίνισε ο εισαγγελέας της Εβρέ
Aer Lingus
Νέα Υόρκη: 6 νεκροί και 9 τραυματίες μετά από φωτιά σε πολυκατοικία – Τεράστιες φλόγες και καπνοί έβγαιναν από τα παράθυρα
Διαπιστώθηκε η παρουσία μπαταρίας ιόντων λιθίου στο κτίριο, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συγκεκριμένη μπαταρία συνδέεται με την εκδήλωση ή την εξάπλωση της φωτιάς
Η φωτιά στο κτίριο στη Νέα Υόρκη
Πιέσεις στον Τραμπ για την απομάκρυνση του Πιτ Χέγκσεθ – «Έχω κάθε πρόθεση να τον κρατήσω», απαντά ο ίδιος
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι ο πόλεμος στο Ιράν ευθύνεται για τις μεγάλες απώλειες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές
Ο Πιτ Χέγκσεθ
«Βράζει» η Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές και επεισόδια σε Παρίσι, Ναντ και Λυών – Φωτιά σε σχολείο στο Τουλούζ
Από 500.000 έως 800.000 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι έχουν βγει στους δρόμους σε 260 πόλεις στη Γαλλία - Επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα, κανόνια νερού και πυροτεχνήματα
Λυών