Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την Τουρκία για εντεινόμενες επαναπροωθήσεις και απελάσεις Αφγανών

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την Τουρκία για εντεινόμενες επαναπροωθήσεις και απελάσεις Αφγανών
Φωτογραφία Reuters

Για εντεινόμενες και συστηματικές επαναπροωθήσεις Αφγανών στο Ιράν και απελάσεις τους στο Αφγανιστάν κατηγορεί την Τουρκία η μη κυβερνητική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch).

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε έκθεσή της, οι επαναπροωθήσεις και απελάσεις γίνονται «με συνοπτική ή καμία εξέταση των αιτήσεών τους για διεθνή προστασία». Επίσης, διαπιστώνει ότι η Τουρκία «παρεμποδίζει Αφγανούς να καταχωρούν αίτημα διεθνούς προστασίας και ότι συχνά δεν δίνεται στους Αφγανούς που αντιμετωπίζουν άμεση απέλαση η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου».

Στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία, που ανακοίνωσε η Προεδρία Διαχείρισης της Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τα οποία 44.768 Αφγανοί απελάθηκαν αεροπορικώς προς την Καμπούλ στους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, αύξηση κατά 150% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.

Ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών στο «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα αυτές τις πρακτικές και να δώσει στους Αφγανούς την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Επίσης, επειδή οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, ο κ. Φρέλικ ζητάει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην αρνούνται άσυλο «σε Αφγανούς ή υπηκόους άλλων χωρών με το πρόσχημα ότι η Τουρκία θα αποτελούσε ασφαλή τρίτη χώρα για αυτούς».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις