Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Το πραξικόπημα στη Γκαμπόν είναι το 8ο σε χώρα της Αφρικής από το 2020 μέχρι σήμερα

Το πραξικόπημα στη Γκαμπόν είναι το 8ο σε χώρα της Αφρικής από το 2020 μέχρι σήμερα

«Τέλος σε αυτό το καθεστώς», ανακοίνωσε τα ξημερώματα σήμερα Τετάρτη (30.8.2023) η ομάδα των 10 και πλέον αξιωματικών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας της Γκαμπόν, στο 8ο πραξικόπημα σε χώρα της Αφρικής από το 2020 μέχρι σήμερα.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της Γκαμπόν πως ο Αλί Μπονγκό επανεξελέγη για τρίτη θητεία με ποσοστό 64,27%, σχεδόν 12 αξιωματικοί του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας της χώρας βγήκαν στην κρατική τηλεόραση και είπαν ότι προχωρούν σε πραξικόπημα αλλά και ότι «ακυρώνονται τα αναξιόπιστα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Αυγούστου».

Στην ανακοίνωση, η αυτοαποκαλούμενη «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών» διαβεβαίωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και το σύνολο των σωμάτων ασφαλείας της Γκαμπόν, ότι «καταλύει όλους τους θεσμούς της Δημοκρατίας» αφού αποφάσισε να βάλει «τέλος σε αυτό το καθεστώς» ενώ έκανε λόγο για διακυβέρνηση «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη», που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής» και «στο χάος».

«Όλοι οι θεσμοί της δημοκρατίας καταλύονται, η κυβέρνηση, η Γερουσία, η Βουλή, το Συνταγματικό Δικαστήριο. Καλούμε τον πληθυσμό να μείνει ήρεμος (…) και διαβεβαιώνουμε προς είμαστε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεων της Γκαμπόν έναντι της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με τους πραξικοπηματίες, που έκαναν επίσης γνωστό πως κλείνουν τα σύνορα «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Ανάμεσα στους αξιωματικούς είναι μέλη της προεδρικής φρουράς, του τακτικού στρατού και της αστυνομίας. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters μετέδωσαν πως καθώς μιλούσαν οι στρατιωτικοί, ακούγονταν σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό, στην εξουσία 14 χρόνια, εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%.

Ο Αλί Μπονγκό

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος. Η πλευρά του απαίτησε προχθές Δευτέρα από τον κ. Μπονγκό να οργανώσει «χωρίς αιματοχυσία» τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά

Η Γκαμπόν είναι η έκτη χώρα της Αφρικής όπου γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά σειρά το όγδοο από το 2020 — προηγήθηκαν το Μαλί (δύο φορές), η Μπουρκίνα Φάσο (επίσης), η Γουινέα, το Τσαντ και, μόλις τον περασμένο μήνα, ο Νίγηρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από Reuters και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις