Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Το συριακό κοινοβούλιο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το συριακό κοινοβούλιο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κοινοβούλιο της Συρίας αναγνώρισε επισήμως σήμερα ως «γενοκτονία» τη σφαγή περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από το 1915 έως το 1917, με φόντο τις ζωηρές εντάσεις με την Τουρκία έπειτα από φονικές συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία.

“Το κοινοβούλιο (…) καταδικάζει και αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διαπράχθηκε εναντίον των Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συριακό κοινοβούλιο.

Ο γραμματέας του συριακού Κοινοβουλίου, Rami Saleh, σημείωσε ότι παρότι στο παρελθόν είχε αποδοθεί φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αυτό το ψήφισμα ήταν απαραίτητο να υιοθετηθεί. Ο πρεσβευτής της Συρίας στην Αρμενία, Mohammad Haj Ibrahim, υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, υποστηρίζοντας ότι οι διάδοχοι όσων διέπραξαν τη γενοκτονία, εξακολουθούν να διαπράττουν το ίδιο έγκλημα σήμερα εναντίον του συριακού λαού μέσω τρομοκρατών. «Η αναγνώριση είναι σημαντική, διότι μόνο ο Λίβανος από τις αραβικές χώρες έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέχρι στιγμής», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αραβικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του συριακού Κοινοβουλίου, Boutros Morjana, τόνισε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ιστορικό γεγονός, το οποίο ακολούθησε τις σφαγές των Ασσυρίων και των Αραμαίων στα βόρεια σύνορα της Συρίας. «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε και να καταδικάσουμε αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες και να αποτρέψουμε την επανάληψη τους, ειδικά όταν πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων», δήλωσε.

Αυτή η ενέργεια αποκτά ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα καθώς έρχεται στον απόηχο μιας σοβαρής κλιμάκωσης στη βορειοδυτική Συρία. Εκεί όπου τουρκικά και συριακά στρατεύματα συγκρούονται στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο των ανταρτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις