Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Το «τέρας της Αυστρίας» Γιόζεφ Φριτζλ μπορεί να αποφυλακιστεί – Νομίζει ότι είναι ποπ σταρ και μιλάει σε τηλεόραση

Το «τέρας της Αυστρίας» Γιόζεφ Φριτζλ μπορεί να αποφυλακιστεί – Νομίζει ότι είναι ποπ σταρ και μιλάει σε τηλεόραση
Reuters

Το «τέρας της Αυστρίας», ο 88χρονος Γιόζεφ Φριτζλ, ο οποίος κρατούσε φυλακισμένη την κόρη του επί 24 ολόκληρα χρόνια σε ένα κρυφό κελάρι και από τους καθημερινούς βιασμούς της γεννήθηκαν 7 παιδιά, μπορεί σύντομα να αποφυλακιστεί, καθώς «δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο» σύμφωνα με νέα ψυχιατρική έκθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 88χρονος σήμερα (16.01.2024) Γιόζεφ Φριτζλ από την Αυστρία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2009 για αιμομιξία, βιασμό, εξαναγκασμό, φυλάκιση και υποδούλωση της κόρης του, Ελίζαμπεθ, στο κελάρι του σπιτιού τους στο Αμστέτεν, καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο ενός παιδιού από τα επτά που απέκτησε μαζί της.

Η υπόθεση είχε σοκάρει τον κόσμο και το όνομά του έγινε συνώνυμο του κακού.

Οι αναφορές για πιθανή μεταφορά του σε γηροκομείο από τη διαβόητη φυλακή Krems-Stein – την πιο ασφαλή ψυχιατρική φυλακή της Αυστρίας – έχουν προκαλέσει την οργή του κόσμου.

«Βρίσκομαι ήδη στη διαδικασία να επιτύχω την υπό όρους αποφυλάκισής του. Εάν η αίτηση εγκριθεί, κάτι που υποθέτω ότι θα συμβεί, θα ήθελα να διασφαλίσω ότι θα βρεθεί σε ένα ίδρυμα για εύθραυστους ανθρώπους» είπε η δικηγόρος του.

Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Ο Γιόζεφ Φριτζλ πάσχει από άνοια, νομίζει ότι είναι ποπ σταρ και μιλάει σε μια τηλεόραση

Η Χάιντι Κάστνερ, ιατροδικαστής-ψυχίατρος του Πανεπιστημίου του Λιντς, πέρασε ένα χρόνο για να ετοιμάσει την έκθεση, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πιο διαβόητος κρατούμενος της χώρας και πα-τέρας δεν αποτελεί πλέον δημόσια απειλή και θα μπορούσε να μεταφερθεί πιθανότατα σε ένα γηροκομείο για τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Φριτζλ φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση, μιλάει τακτικά σε μια τηλεόραση, πιστεύει ότι είναι ποπ σταρ και συζητάει για επισκέψεις από μέλη της οικογένειάς που δεν έγιναν ποτέ, ανέφεραν τα δημοσιεύματα, επικαλούμενα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Φέρεται επίσης να έχει βιώσει πολλές πτώσεις στη φυλακή και χρειάζεται μπαστούνι για τις μετακινήσεις του.

Άλλαξε το όνομά του σε Mayrhoff, αφού του έβγαλαν τα δόντια άλλοι κρατούμενοι στο Garsten Abbey, ένα πρώην μοναστήρι που μετατράπηκε σε ασφαλή ψυχιατρική μονάδα, σύμφωνα με τη DailyMail.

Η υπόθεση που συγκλόνισε την ανθρωπότητα

Η σοκαριστική υπόθεση για το «τέρας της Αυστρίας», ή το «τέρας του κελαριού» αποκαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2008, αφού πήγε ένα από τα παιδιά που γεννήθηκαν από την κόρη του, Ελίζαμπεθ, σε νοσοκομείο, καθώς η ζωή του κινδύνευε.
Ήταν 28 Αυγούστου 1984, όταν ο Γιόζεφ Φριτζλ φώναξε τη 18χρονη τότε κόρη του Ελίζαμπεθ στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας στο Αμστέτεν της Αυστρίας, αφού είχε επιστρέψει από το σχολείο, δήθεν ότι χρειάζεται την βοήθειά της.

Στη συνέχεια την αναισθητοποίησε με μια εμποτισμένη με αιθέρα πετσέτα και για τα επόμενα 24 χρόνια, το εσωτερικό αυτού του υπογείου ήταν το μόνο πράγμα που θα έβλεπε η Ελίζαμπεθ. Εκεί θα ζούσε τον απόλυτο εφιάλτη όπου θα έπεφτε θύμα βιασμού από τον ίδιο της τον πατέρα για τα επόμενα χρόνια.

Ο πατέρας της είπε ψέματα στη μητέρα της αλλά και στην αστυνομία, ότι η Ελίζαμπεθ το είχε σκάσει και πως είχε ενταχθεί σε μια αίρεση.

Η Ελίζαμπεθ γέννησε επτά παιδιά, ένα από τα οποία πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Τρία από τα παιδιά της τα μεγάλωσε η μητέρα της, την οποία είχε εξαπατήσει ο Γιόζεφ Φριτζλ, λέγοντάς της πως η κόρη τους, που είχε φύγει από το σπίτι, τα άφησε στην πόρτα τους, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να τα φροντίσει.

Τα υπόλοιπα τρία παιδιά της Ελίζαμπεθ τα μεγάλωσε εκείνη, ενώ ήταν αιχμάλωτη στο κελάρι.

Σε ηλικία 42 ετών, στις 26 Απριλίου 2008 η Ελίζαμπεθ κατάφερε να δραπετεύσει, όταν ένα από τα παιδιά της έχασε τις αισθήσεις του και ο Τζόζεφ συμφώνησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Το ιατρικό προσωπικό ενημερώθηκε από την Ελίζαμπεθ για όσα φρικτά είχε περάσει, και η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Γιόζεφ Φριτζλ, ο οποίος φυλακίστηκε τελικά ισόβια το 2009.

Η Ελίζαμπεθ πήρε νέο όνομα μετά τη δίκη του Τζόζεφ και θεσπίστηκαν αυστηροί νόμοι για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της. Ζει με τα έξι παιδιά της σε ένα μικροσκοπικό χωριό στην ύπαιθρο της Αυστρίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις