Κόσμος

Το Βέλγιο ζητά συγγνώμη από το Κονγκό για την αποικιοκρατία! Η ιστορική κίνηση του Βασιλιά Φιλίππου

“Τη βαθύτατη λύπη του για τα τραύματα” που προκάλεσε η χώρα του κατά την αποικιοκρατική της περίοδο στο Κονγκό, τη νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξέφρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου ο βασιλιάς της χώρας Φίλιππος, με αφορμή την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας.

Σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, ο βασιλιάς Φίλιππος αναφέρει: “Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για τα τραύματα αυτά του παρελθόντος, ο πόνος από τα οποία αναβιώνει σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας”.

“Πράξεις ωμότητας που βαραίνουν τη συλλογική μας μνήμη”

Όταν το αφρικανικό Κονγκό ήταν ιδιοκτησία του πρώην βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, “διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας, οι οποίες βαραίνουν ακόμη τη συλλογική μας μνήμη”, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Φίλιππος, ο οποίος είναι βασιλιάς του Βελγίου από το 2013.

“Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε (αυτήν του βελγικού Κονγκό από το 1908 ως το 1960) προκάλεσε επίσης βάσανα και ταπεινώσεις”, προσθέτει.

click4more: Χάικο Μάας: Να κατονομαστούν οι χώρες που σπάνε το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη

Ο βασιλιάς Φίλιππος εκφράζει επίσης τη δέσμευσή του για την “καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού”. “Ενθαρρύνω τον στοχασμό, ο οποίος ξεκίνησε από το κοινοβούλιό μας προκειμένου να γαληνεύσει η μνήμη μας για πάντα”, συνεχίζει.

Στο Βέλγιο ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο για τη βία κατά την αποικιοκρατική περίοδο στο Κονγκό.

Οι φρικαλεότητες του Λεοπόλδου 

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος ΙΙ αγόρασε το Κονγκό και εκμεταλλεύτηκε τα πλούσια κοιτάσματα καουτσούκ της χώρας, έχοντας ως δούλους το ντόπιο πληθυσμό.

Μαστίγωμα -συχνά μέχρι θανάτου-, απαγωγή και ομηρία ή και ακρωτηριασμός των γυναικών και των παιδιών όσων χωριών δεν απέδιδαν την απαιτούμενη ποσότητα, εκτελέσεις, ολοκληρωτική καταστροφή των απείθαρχων ή αντιπαραγωγικών χωριών ήταν οι πρακτικές των Βέλγων στο Κονγκό.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν την περίοδο 1885 – 1908 υπολογίζεται σε 10 εκατομμύρια.

Χαρακτηριστικό είναι ένα τραγούδι από ντόπιους εξγερμένους που κατέγραψε ένας Σουηδός ιεραπόστολος:

” Έχουμε κουραστεί ζώντας αυτήν την τυραννία Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι μας παίρνουν τις γυναίκες και τα παιδιά και τους κανονίζουν οι άγριοι λευκοί. Θα κάνουμε πόλεμο. Ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε, αλλά θέλουμε να πεθάνουμε. Θέλουμε να πεθάνουμε…”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
5
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 5
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9