Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Το Βερολίνο απαντά στον Ερντογάν: Ακατανόητα αυτά που λες!

Φωτογραφία EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)
Φωτογραφία EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η αναγνώριση από τη γερμανική Βουλή της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει προκαλέσει διπλωματικό πόλεμο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανία να λογοδοτήσει για το Ολοκαύτωμα, αλλά η απάντηση του Βερολίνου δεν αφορούσε αυτό αλλά άλλες «καυτές» δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Πέρα από το κάλεσμα να αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα, ο πρόεδρος της Τουρκίας τα… έβαλε με τους Γερμανούς βουλευτές, τουρκικής καταγωγής, που τόλμησαν να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης των Αρμενίων και τους κατηγόρησε πως στηρίζουν την κουρδική τρομοκρατία, το PKK δηλαδή.

Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, που έκανε λόγο για ακατανόητες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. “Κι εμείς στη Γερμανία θεωρούμε το PKK τρομοκρατική οργάνωση και είναι για μας εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι βλέπουμε τώρα πως δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία επιχειρούν να συνδέσουν ορισμένους βουλευτές της Μπούντεσταγκ με την τρομοκρατία”, είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι πρέπει να αναλυθεί σε εργαστήριο το αίμα των τουρκικής καταγωγής Γερμανών βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, για να ελεγχθεί η προέλευσή τους. Η Μπούντεσταγκ, ψήφισε σχεδόν ομόφωνα την περασμένη Πέμπτη (02.06.2016) υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Στο στόχαστρο του Ερντογάν βρέθηκε κυρίως ο Τζεμ Οζντεμίρ, ένας από τους βουλευτές που πρότειναν το κείμενο και ένας από τους ηγέτες του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν το κείμενο που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915, ότι είναι “τα μακριά χέρια των τρομοκρατών”, υπαινισσόμενος τους Κούρδους αντάρτες.

Ορισμένοι από τους βουλευτές τους οποίους στοχοποίησε ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκαν επειδή μετά την ψηφοφορία δέχθηκαν μεγάλο αριθμό απειλών κατά της ζωής τους, κυρίως μέσω των social media και σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να τους παράσχει προσωπική προστασία.

“Έπειτα από μια τέτοια απόφαση, πώς οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες θα μπορέσουν να εμφανιστούν προσωπικά ενώπιον εμού και του πρωθυπουργού μου;” δήλωσε επίσης το Ερντογάν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πέρα από τις… πολεμικές δηλώσεις Ερντογάν, υπάρχει ακόμη ένα στοιχείο που συζητείται ευρέως σε σχέση με την ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή: η απουσία της Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις και σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο Ερντογάν υποστήριξε πως του είχε υποσχεθεί ότι θα μπλοκάρει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

“Η Μπούντεσταγκ πήρε μια κυρίαρχη απόφαση η οποία αρμόζει να γίνει σεβαστή και σ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα η καγκελάριος διεξήγαγε τις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο”, υποστήριξε ο Ζάιμπερτ, υπενθυμίζοντας ότι η Μέρκελ, στη διάρκεια προηγούμενης διαβούλευσης στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είχε ψηφίσει υπέρ της απόφασης για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε