Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Το who is who των αιχμαλώτων που αντάλλαξαν Ρωσία και Ουκρανία – Γιατί τώρα και γιατί τόσο λίγοι Ρώσοι

Το who is who των αιχμαλώτων που αντάλλαξαν Ρωσία και Ουκρανία – Γιατί τώρα και γιατί τόσο λίγοι Ρώσοι

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία έγινε και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως την ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση συναίνεσε στην ανταλλαγή των 300 ανθρώπων. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε υπερήρωες τους υψηλόβαθμους Ουκρανούς διοικητές, περιλαμβανομένων εκείνων που ηγήθηκαν της υπεράσπισης της Μαριούπολης, που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, στην επίτευξη της οποίας βοήθησε η Τουρκία, 215 Ουκρανοί –οι περισσότεροι από τους οποίους αιχμαλωτίστηκαν μετά την πτώση της πόλης-λιμάνι– αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, Τετάρτη. Από την πλευρά της η Ουκρανία έστειλε πίσω στη Ρωσία 55 Ρώσους και Ουκρανούς που πρόσκεινται στη Μόσχα.

Δέκα αλλοδαποί αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι έπειτα από μεσολάβηση του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η χρονική στιγμή και το μέγεθος της ανταλλαγής αιχμαλώτων προκάλεσε έκπληξη. Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Πούτιν είχε ανακοινώσει μερική επιστράτευση στη Ρωσία προφανώς σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Προσκείμενοι στη Ρωσία αυτονομιστές δήλωσαν τον περασμένο μήνα πως οι διοικητές της Μαριούπολης θα προσάγονταν σε δίκη.

Οι πέντε υψηλόβαθμοι διοικητές που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι ο αντισυνταγματάρχης Ντένις Προκοπένκο και ο αναπληρωτής του Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, μέλη και οι δύο του Τάγματος Αζόφ, που διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της μάχης στη Μαριούπολη, και έχει αποθεωθεί στην Ουκρανία.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης ο Σέρχιι Βολίνσκι, διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών, ο οποίος τον Απρίλιο έστειλε ένα μήνυμα μέσω βίντεο από εκεί όπου είχαν ταμπουρωθεί οι μαχητές σε οχυρά καταφύγια κάτω από την τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. “Αυτή είναι η έκκλησή μας προς τον κόσμο. Μπορεί να είναι η τελευταία που κάνουμε. Μπορεί να μας μένουν μόνο μερικές ημέρες ή ώρες”, είχε πει τότε.

Οι τρεις άνδρες συνέδραμαν στην ηγεσία της αντίστασης που κράτησε κάμποσες εβδομάδες προτού εκείνοι και εκατοντάδες μαχητές του Αζόφ παραδοθούν τον Μάιο σε υποστηριζόμενες από τους Ρώσους δυνάμεις.

Οι αλλοδαποί που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνουν δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούνιο αφού αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία. Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί, ένας Κροάτης και ένας Σουηδός υπήκοος.

Οι Ρώσοι που απελευθερώθηκαν και ο κουμπάρος…

Μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν από την Ουκρανία είναι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο ηγέτης του εκτός νόμου φιλορωσικού κόμματος που αντιμετώπιζε κατηγορίες για προδοσία. Πρόκειται για τον κουμπάρο του Βλαντιμίρ Πούτιν και από τους πιο στενούς φίλους του. Και είναι και Ουκρανός! 

Αυτό βέβαια απέφυγε να το αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ανακοίνωσε την επιστροφή 55 Ρώσων στρατιωτικών ως εξής: “Όλοι οι στρατιωτικοί έφθασαν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στρατιωτικά ελικόπτερα και βρίσκονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις του υπουργείου”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις