Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τουρκία: Twitter και Facebook πρέπει να υπακούουν με νόμο στον Σουλτάνο

Ερντογάν

Όχι ότι χρειαζόταν νόμο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ελέγχει τα πάντα στην Τουρκία αλλά για τα μάτια του κόσμου το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επεκτείνει τον έλεγχο των αρχών στα social media, έναν νόμο που φυσικά προκαλεί ανησυχία στους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης.

Βάσει το νομοσχεδίου Twitter και Facebook, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.

Ποιος είναι ο στόχος σύμφωνα με το κόμμα του Ερντογάν; Μα φυσικά να σταματήσουν οι προσβολές μέσω διαδικτύου.

Ήταν αρχές του μήνα όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να “μπουν σε τάξη” τα social media τα οποία χρησιμοποιεί αφειδώς ως μέσο προπαγάνδας.

Η τάξη ζήτησε να μπει γιατί πολύ απλά κάποιοι τόλμησαν να τα βάλουν μέσω twitter με την κόρη του και τον γαμπρό του.

Τώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τα social media, έναν από τους λίγους χώρους όπου εξακολουθούν να ακούγονται επικριτικές φωνές στην Τουρκία.

“Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται. Αυτό το νομοσχέδιο προμηνύει μια ζοφερή περίοδο λογοκρισίας στο διαδίκτυο”, εκτίμησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι τουρκικές αρχές ήδη παρακολουθούν στενά το Twitter και το Facebook, ενώ πολλές δίκες για “προσβολή του αρχηγού του κράτους” και διασπορά “τρομοκρατικής προπαγάνδας” βασίζονται αποκλειστικά σε μία ή μερικές αναρτήσεις στο Twitter.

Οι ΜΚΟ ανησυχούν ότι η περαιτέρω υπονόμευση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και ο αυξημένος έλεγχος στους ιστότοπους κοινωνικής ενδέχεται να περιόρισε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των Τούρκων σε ανεξάρτητη πληροφόρηση ή σε επικριτικές φωνές εναντίον της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου ήδη κυριαρχεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη “έκθεση για τη διαφάνεια” του Twitter, η Τουρκία βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην πρώτη θέση των χωρών που είχαν ζητήσει από τον ιστότοπο να αποσύρει περιεχόμενο, με περισσότερα από 6.000 αιτήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις