Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία: Άκυρο από δικαστήριο στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Άκυρο από δικαστήριο στην αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Δικαστήριο στην Τουρκία αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισης του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά.

Ο Οσμάν Καβαλά κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή στήριξε τις διαδηλώσεις του λεγόμενου “κινήματος του Γκεζί”, πριν από έξι χρόνια.

Ο Καβαλα παραμένει προφυλακισμένος εδώ και περισσότερες από 600 ημέρες και θα παραμείνει στη φυλακή καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης του, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 15 πρόσωπα.

Το δικαστήριο του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, διέταξε ωστόσο την υπό όρους αποφυλάκιση ενός από τους συγκατηγορούμενούς του, του Γιγκίτ Αξάκογλου, απαγορεύοντάς του την έξοδο από τη χώρα. Η δίκη, την οποία παρακολουθούν από κοντά πολλές δυτικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις αναβλήθηκε για τις 18 Ιουλίου.

Οι 16 κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη για αυτήν την υπόθεση που καταγγέλλεται ως “κυνήγι μαγισσών” από τις οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η φυλάκιση του Καβαλά όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν.

Ο επιχειρηματίας φέρεται ότι χρηματοδότησε τις γιγαντιαίες διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν το 2013, ενώ κατά την έναρξη της δίκης την Δευτέρα απέρριψε “τους παράλογους ισχυρισμούς που στερούνται αποδείξεων”.

“Ποτέ στη ζωή μου δεν υποστήριξα την αλλαγή των κυβερνήσεων παρά μόνο μέσω ελεύθερων εκλογών”,τόνισε ο Οσμάν Καβαλά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις