Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τουρκία – Εκλογές: Αδιανόητο θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη! “Χαστούκι” στον Ερντογάν

Τουρκία – Εκλογές: Αδιανόητο θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη! “Χαστούκι” στον Ερντογάν
Φωτογραφία Reuters

Σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία.
Στήθος με στήθος Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη.
4.000 ψήφοι ήταν η διαφορά τους στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Ιούνιο αν προκύψει και… δικαστικό θρίλερ.
Για πρώτη φορά από το 1994 το κόμμα του Τούρκου προέδρου χάνει το δήμο της Άγκυρας.
Ηττήθηκε και σε Αττάλεια, Άδανα.

Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα αλλά είναι πέρα για πέρα αλήθεια: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη σαφέστατη ήττα στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τουρκία. Γιατί μπορεί στο σύνορο των ψήφων, το κόμμα του (AKP) να είναι πρώτο, αλλά έχασε το δήμο της Άγκυρας (για πρώτη φορά από το 1994), έχασε τη Σμύρνη (που δεν την έχει κερδίσει ποτέ πάντως) και ίσως χάσει και την Κωνσταντινούπολη, δήμαρχος της οποίας ήταν κάποτε ο σημερινός πρόεδρος.

Στην Κωνσταντινούπολη διαδραματίζεται το πιο συγκλονιστικό εκλογικό θρίλερ των τελευταίων ετών στην Τουρκία. Ο εκλεκτός του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τα βρήκε… σκούρα από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιο του κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP).

Η ενσωμάτωση, τις τελευταίες πέντε ώρες, έχει «κολλήσει» στο 98,7%. Όπως μετέδωσε στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Κωστίδης η διαφορά που χωρίζει τους δυο υποψήφιους δημάρχους είναι μόλις 4.000 ψήφοι! Ο Γιλντιρίμ συγκεντρώνει 48,7% και ο Ιμάμογλου 48,65%! Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, επιμένει (όπως έκανε από το βράδυ της Κυριακής) ότι έχει κερδίσει το δήμο της Κωνσταντινούπολης με 27.000 ψήφους διαφορά!

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου – Φωτογραφία Reuters

Ο Ερντογάν, το βράδυ της Κυριακής, άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο εκλογοδικείο. Αν αυτό γίνει, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος ίσως στις 2 Ιουνίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αντίθετα από τον Γιλντιρίμ, παραδέχτηκε πως πιθανότατα η Κωνσταντινούπολη χάθηκε. «Στην Κωνσταντινούπολη, οι περισσότεροι δήμοι είναι δικοί μας ή οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Τι σημαίνει αυτό; Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ – Φωτογραφία Reuters

Ο Ερντογάν είδε μεν το κόμμα του να κερδίζει 40 δήμους (51 αν συνυπολογίσει κανείς και τους δήμους που κέρδισαν οι εθνικιστές του Μπαχτσελί που είναι σύμμαχοί του) και την αντιπολίτευση να κατακτά τη νίκη σε 20 δήμους. Όμως εδώ υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”. Το κόμμα του Τούρκου προέδρου έχασε την πρωτεύουσα Άγκυρα, τη Σμύρνη (που έτσι κι αλλιώς δεν την… κέρδιζε ποτέ), τα Άδανα και την Αττάλεια. Κι αν χάσει και την Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων πολιτών, το χαστούκι θα είναι ακόμη πιο ισχυρό και ηχηρό!

Το μήνυμα που έστειλαν οι Τούρκοι στον Ερντογάν είναι σαφές: μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήταν το βασικό κριτήριο των επιλογών τους. Η ακρίβεια θερίζει τους Τούρκους, με τις τιμές σε φρούτα και τα λαχανικά να έχουν αυξηθεί σχεδόν 130% και τα γαλακτοκομικά σχεδόν 100% σε έναν χρόνο! Το κατάλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, υποσχόμενος ότι από σήμερα το πρωί θα ασχοληθεί με την οικονομία…

Ήττες Ερντογάν στην Άγκυρα και τη Σμύρνη

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων έκοβε πρώτος το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3% έναντι 47,45& του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Φωτογραφία Reuters

Είναι πως για πρώτη φορά στην εποχή της κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δήμος της Άγκυρας αλλάζει χέρια και περνάει στης αντιπολίτευσης!

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, σε μία περιοχή όπου, παραδοσιακά, όλοι οι εκλεκτοί του Ερντογάν χάνουν από τα… αποδυτήρια!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις