Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τουρκία Εκλογές: Ακούραστος… Ερντογάν, μίλησε τα ξημερώματα στην Άγκυρα [pics, vids]

Ερντογάν Τουρκία
Φωτογραφία Reuters

Για εκείνον και τους οπαδούς του ήταν ο απόλυτος θρίαμβος. Για άλλους, η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή (24.06.2018) στην Τουρκία δείχνουν κάτι άλλο: ότι οι μισοί Τούρκοι ψήφισαν μεν τον Ερντογάν αλλά οι άλλοι μισοί… όχι. Για τον “σουλτάνο” όμως αρκεί η νίκη από τον πρώτο γύρο και η πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό ήταν το όνειρο. Αυτός ο θρίαμβός του.

Και φρόντισε να τον γιορτάσει ως τα ξημερώματα. Όπως και οι οπαδοί του. Στην Κωνσταντινούπολη, ο παραλιακός δρόμος του Βοσπόρου που οδηγεί στην προεδρική κατοικία είχε… φρακάρει από κόσμο. Ίδιο σκηνικό και στην Άγκυρα. Όλοι περίμεναν τον Ερντογάν. Ένα νεύμα, μια κουβέντα…

Και εκείνος δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν. Ούτε στην Κωνσταντινούπολη ούτε στην Άγκυρα. Πρώτα, η Πόλη. Εκείνη του χάρισε εν πολλοίς τη νίκη. Εκεί έκανε την επινίκια ομιλία του, εκεί πάνω σε ένα ανοιχτό πούλμαν βγήκε να μιλήσει στον κόσμο. Που μέχρι και… βιντεοκλήσεις έκανε για να μη χάσει κανείς τα λόγια του «σουλτάνου».

Ήταν περίπου 23:30 το βράδυ της Κυριακής όταν μίλησε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά τα πανηγύρια δεν είχαν τελειώσει. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μεσάνυχτα σχεδόν, έφυγε από την Κωνσταντινούπολη. Και πήγε στην Άγκυρα. Γιατί εκεί, έξω από τα κεντρικά γραφεία του AKP τον περίμενε πλήθος κόσμου.

https://youtu.be/dwWoswJ-TcA

Συνθήματα, φωνές, καπνογόνα, σημαίες. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, δακρυσμένη για τον “σουλτάνο”. Μια άλλη, πιο νέα κατάγραφε τα πάντα με το κινητό της.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία EPA

Και όταν εκείνος μαζί με την Εμινέ ανέβηκαν στη σκηνή, επικράτησε πανζουρλισμός.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία EPA

Μαζί του ήταν και το ζεύγος Γιλντιρίμ. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, άλλωστε, ήταν από εκείνους που στήριξαν με θέρμη την πρόσπάθειά του να πάρει στα χέρια του ΟΛΕΣ τις εξουσίες. Κι αν πλέον η θέση του πρωθυπουργού καταργείται, κάτι άλλο θα βρεθεί για εκείνον…

Φωτογραφία Reuters

Από την Κωνσταντινούπολη στην Άγκυρα και τη… Συρία

Ο Ερντογάν έκανε την επινίκια ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να μιλήσει και στην Άγκυρα… Μετά τις 23:30 τελείωσε η ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, ξημερώματα ήταν και στην Άγκυρα. Βγήκε στο μπαλκόνι των γραφείων του AKP μαζί με την Εμινέ για να χαιρετίσει τα πλήθη που τον αποθέωναν.

Υποσχέθηκε πως άμεσα θα αρχίσει να υλοποιεί τις υποσχέσεις του. Και κυρίως πως η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια.

Υποσχέθηκε επίσης, όπως και στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

(Και) Η Γερμανία ψήφισε Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… δαγκωτό ψήφισαν οι Τούρκοι της Γερμανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε το 65,8% των ψήφων των 1,4 εκατ. Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία και είχαν δικαίωμα ψήφου. Το ποσοστό αυτό βγήκε με την ενσωμάτωση στο 77,5%.

Υπέρ του αντιπάλου του Ερντογάν, του Μουχαρέμ Ιντζέ, του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ψήφισε μόλις το 21,5% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία.

Η νίκη του Ερντογάν προκάλεσε ενθουσιασμό σε πολλούς Τούρκους της Γερμανίας, η οποίοι γιόρτασαν με συγκεντρώσεις και αυτοκινητοπομπές. Πολλοί κρατούσαν πλακάτ με φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου, φωνάζοντας «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός μας!».

Τα… πήρε με τους υποστηρικτές του Ερντογάν

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη κριτική του πρώην αρχηγού των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος δήλωσε: «Οι εορτάζοντες γερμανοτούρκοι υποστηρικτές του Ερντογάν δεν γιορτάζουν μόνο τον αυτοκράτορά τους, αλλά εκφράζουν και την απόρριψη της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους».

Παράλληλα, ο Έζντεμιρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την είσοδο στην τουρκική Βουλή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σημειώνοντας ότι αν η προεκλογική περίοδος ήταν λίγο πιο δίκαιη, ο Ερντογάν θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Από την πλευρά του κόμματος της Αριστεράς, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Σεβίμ Νταγκντελέν επέκρινε την διαδικασία των εκλογών στην Τουρκία, κρίνοντας ότι δεν ήταν «ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες». «Με δολοπλοκίες πολύ πριν από τις εκλογές ο Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του, ένα απολυταρχικό προεδρικό σύστημα. Πρέπει να φοβόμαστε ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε νέα κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις