Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τουρκία – εκλογές: Ομάδες περιφρούρησης κατά βίας και νοθείας από τον Ερντογάν

Τουρκία – εκλογές:  Ομάδες περιφρούρησης κατά βίας και νοθείας από τον Ερντογάν
φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οργανώσεις, πολίτες και κόμματα κινητοποιούνται για την επιτήρηση των εκλογών της Κυριακής (24.06.2018) στην Τουρκία. Φοβούνται προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος από το στρατόπεδο του σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα στην αποπνικτική ζέστη της Κωνσταντινούπολης που πλημμυρίζει αυτό τον στενό χώρο, κάπου εκατό άνθρωποι ακούνε προσεκτικά την παρουσίαση κρατώντας σημειώσεις κάτω από ένα θαμπό φως. Το μάθημα της ημέρας: πώς να αναγνωρίζουν και να αποτρέπουν ενδεχόμενες προσπάθειες εκλογικής νοθείας στις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία του Ερντογάν.

Κι ενώ απομένουν λιγότερο από 48 ώρες για τις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώσεις ή απλοί πολίτες έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να επιτηρήσουν τις κάλπες και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει καμία παρατυπία.

Καθώς η ψηφοφορία προαναγγέλλεται ως η πιο αμφίρροπη από την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, πριν από 15 χρόνια, η διαφάνεια είναι ένα μεγάλο διακύβευμα.

Για πρώτη φορά, ο Σελτζάν έγινε μέλος ενός κόμματος ώστε να μπορέσει να είναι αντιπρόσωπος στα εκλογικά τμήματα, μία απόφαση την οποία προκάλεσε η εφαρμογή ενός νέου αμφιλεγόμενου εκλογικού νόμου και κατηγορίες για παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος τον Απρίλιο του 2017.

Τουρκία: ΜΚΟ στη μάχη της διαφάνειας

“Ανησυχούμε (…). Το δημοψήφισμα μάς επηρέασε πολύ”, εξομολογείται ο 30χρονος Σελτζάν στη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που οργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη η “Oy Ve Otesi”, μια τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που μάχεται για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως ο Σελτζάν, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες θα λάβουν θέση την Κυριακή στα εκλογικά τμήματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ομαλά.

“Όσο πιο αυξημένη είναι η επιτήρηση, τόσο λιγότερα προβλήματα θα υπάρξουν”, συνοψίζει η Γκιοζντέ Ελίφ Σοϊτούρκ, πρόεδρος της “Oy Ve Otesi”, που ελπίζει ότι θα έχει εκπαιδεύσει από 50.000 έως 60.000 αντιπροσώπους μέχρι τις εκλογές.

Όμως η προκήρυξη αυτών των εκλογών, που διεξάγονται πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους τον Νοέμβριο του 2019, κατέλαβε εξαπίνης τις οργανώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα πρέπει να συμμορφωθούν μέσα σε σύντομο χρόνο με τους νέους εκλογικούς κανόνες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις