Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τουρκία – Εκρέμ Ιμάμογλου: Φυλάκιση άνω των δύο ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Τουρκία – Εκρέμ Ιμάμογλου: Φυλάκιση άνω των δύο ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων
Φωτογραφία Reuters

Ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών επιβλήθηκε στο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατηγορούνταν για εξύβριση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφαση, θα του αφαιρεθεί το δικαίωμα οποιασήποτε πολιτικής δραστηριότητας.

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης το Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Εκρέμ Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια. Ο 52χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εκτίμησε πως η δίκη του είναι «πολιτική». «Είναι αληθινά θλιβερό το ότι έχουμε φθάσει εδώ, όμως θέλω παρόλα αυτά να εμπιστευτώ τους δικαστές», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TV100, ενώ μετά την ανακοίνωση της ποινή του, τόνισε: «Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να πάρουν την εξουσία που δίνει ο λαός. Ο αγώνας μας αρχίζει δυνατά, με τη βοήθεια του Αλλάχ».

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε είναι «μια σύνοψη των συνθηκών» που επικρατούν στην Τουρκία.

Οι νομικοί σύμβουλοί του ανέφεραν ότι η ποινή φυλάκισης συνοδεύεται από «στέρηση ορισμένων (πολιτικών) δικαιωμάτων», όπως αυτό της εκλογιμότητας, για διάστημα ίσο με τη στέρηση της ελευθερίας του. Εάν διατηρηθεί αυτή η ποινή στο Εφετείο, «η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας θα είναι ίσης διάρκειας με την επιβληθείσα φυλάκιση», εξήγησε ο Πολάτ.

Μετά την ακύρωση εκλογών για Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019 από Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο Εκρέμ Ιμαμογλου επανεξελέγη στις 23 Ιουνίου 2019.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στη συνέχεια κατηγόρησε τον Ιμάμογλου, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Οκτώβριο του 2019. «Το λέω στον ηλίθιο που πήγε στην Ευρώπη και κατηγόρησε την Τουρκία. Θα σε κάνει να πληρώσεις γι’ αυτό το τουρκικό έθνος», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Ιμάμογλου είπε «αυτοί που ακύρωσαν τις εκλογές είναι ηλίθιοι». Αμέσως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κινήθηκε εναντίον του Ιμάμογλου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη. Προτού να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο κατήγγειλε, με ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, τη «διεφθαρμένη δικαιοσύνη» και τη «σφαγή του νόμου».

Να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και φερόταν να κερδίζει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις