Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τουρκία: Ένα βήμα πριν την κήρυξη ΑΟΖ – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Τουρκία: Ένα βήμα πριν την κήρυξη ΑΟΖ – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Πολύ κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ η Τουρκία.
Πως η Άγκυρα θέλει να ισχυροποιηθεί στο Αιγαίο μέσω συμφωνίας με την Λιβύη.
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Κοντά στην κήρυξη ΑΟΖ βρίσκεται η Τουρκία, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας “Γενί Σαφάκ”, η οποία αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με το υπουργείο Άμυνας προχωρούν στις σχετικές προετοιμασίες, ενώ στα σκαριά είναι και συμφωνία με τη Λιβύη.

«Η Τουρκία αψηφώντας τις πιέσεις πολλών χωρών και προκαλώντας τους γίγαντες της ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της, πολύ σύντομα θα ανακηρύξει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ)», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι του θέματος έχει επιληφθεί ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμφωνία που θα υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη πριν ανακοινώσει στον κόσμο το χάρτη της ΑΟΖ της.

«Η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, με τη βοήθεια της Τουρκίας απέκρουσε τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ δυνάμεων του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ. Ενώπιον της Άγκυρας διανοίγεται μία σημαντική ευκαιρία για συμφωνία με την Τρίπολη στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου, καθώς οι νοτιο-δυτικές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας βρίσκονται απέναντι από τη Λιβύη στο χάρτη.

Ο αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξάλλου από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Στο δρόμο η συμφωνία με τη Λιβύη

Η “Γενί Σαφάκ” εκτιμά ότι η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη είναι κοντά και ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι να υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν τις προτάσεις του για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα φροντίζει πάντως να υπενθυμίσει τη θέση της Άγκυρας περί υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να αποκλειστεί η Κρήτη και τα δικαιώματά της, αναφέροντας ότι μόνο η ηπειρωτική χώρα ενός κράτους μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα και όχι τα νησιά.

πηγή: sigmalive.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις