Τετάρτη, 21 Φεβ.
12oC Αθήνα

Τουρκία: Εννέα πτώματα ξεβράστηκαν στις ακτές της Αττάλειας πιθανότατα Σύροι μετανάστες

Τουρκία: Εννέα πτώματα ξεβράστηκαν στις ακτές της Αττάλειας πιθανότατα Σύροι μετανάστες
Reuters (αρχείο)

Τα πτώματα εννέα ανθρώπων ξεβράστηκαν σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας στις ακτές της Αττάλειας στη νότια Τουρκία. Η συντριπτική πλειοψηφία των σορών μπορεί να είναι Σύροι μετανάστες που χάθηκαν στη θάλασσα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις αρχές.

Μετά τον εντοπισμό των έξι πρώτων πτωμάτων, το κυβερνείο της επαρχίας Αττάλεια, στη νότια Τουρκία ανέφερε πως «προσδιορίστηκε πως τα παπούτσια και τα ρούχα που βρέθηκαν πάνω σε πέντε πτώματα είχαν κατασκευαστεί στη Συρία».

Άλλα δύο πτώματα εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου στην ίδια επαρχία και άλλο ένα 200 χλμ. δυτικότερα, στη γειτονική επαρχία Μούγλα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Σύμφωνα με το κυβερνείο της Αττάλειας, πέντε από τα πρώτα έξι πτώματα που ξεβράστηκαν στις ακτές μπορεί να ήταν μετανάστες που είχαν ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου για τον διάπλου από τον βόρειο Λίβανο ή τη νότια Συρία προς την Κύπρο, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρεσβεία του Λιβάνου στην Άγκυρα είχε ανακοινώσει στις 11 Δεκεμβρίου πως ένα σκάφος, που είχε αναχωρήσει από αυτή τη ζώνη με 90 επιβαίνοντες, είχε εξαφανιστεί από τις οθόνες των ραντάρ.

Οι τουρκικές αρχές εκτιμούν πως ένα από τα πτώματα που ξεβράστηκαν στην Αττάλεια μπορεί να ήταν μία νεαρή γυναίκα από την Τουρκία που είχε εξαφανιστεί από τις αρχές Ιανουαρίου σε αυτή την παράκτια πόλη. Εξετάσεις DNA διενεργούνται τη Δευτέρα(22.01.2024), σύμφωνα με τον Τύπο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περισσότεροι από 3.000 μετανάστες εξαφανίστηκαν κατά τον διάπλου της Μεσογείου το 2023, ο μεγαλύτερος απολογισμός από το 2017.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις