Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τουρκία: Ενοχλημένος ο Ακάρ με τα Rafale – «Προβοκάτσιες της Ελλάδας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο»

Τουρκία: Ενοχλημένος ο Ακάρ με τα Rafale – «Προβοκάτσιες της Ελλάδας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο»

Ιδιαίτερα ενοχλημένη φαίνεται πως είναι η Άγκυρα μετά την παραλαβή των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Αθήνα, με τον Χουλουσί Ακάρ να προχωρά σε νέες προκλητικές δηλώσεις. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα για «επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές» σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για «κακόβουλες προθέσεις» της Ελλάδας που δεν επιτρέπουν την επίλυση προβλημάτων μεταξύ της Άγκυρας, της Αθήνας και της Κύπρου, για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με ειρηνικούς τρόπους.

«Εμείς στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο, σε όλες μας τις δραστηριότητες, είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου, του διαλόγου και είμαστε υπερ της επίλυσης των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους. Όμως, δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει να έχει προβοκατόρικη ρητορική και εξακολουθεί να προχωρά σε προβοκατόρικες ενέργειες και δράσεις ενώ έχει και επεκτατική και επιθετική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σε ομιλία του σε τουρκική ναυτική βάση. 

«Δυστυχώς, ο κόσμος αγνοεί τις κάθε είδους αισχρότητες, τη σκληρότητα και την απάνθρωπες μεθόδους που εφαρμόζει η Ελλάδα απέναντι σε αθώους ανθρώπους εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας όμως ότι «η Ελλάδα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω μετά το τελευταίο περιστατικό της FRONTEX και τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να βλέπει την πραγματικότητα, αν και σε περιορισμένο βαθμό».

Δήλωσε επίσης πως η τουρκική πολεμική αεροπορία αποσύρθηκε από την άσκηση Tiger Meet επειδή η ελληνική πλευρά «προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την άσκηση ενάντια στα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της Τουρκίας» συμπεριφερόμενη εγωιστικά και κάνοντας κατάχρηση σειράς ζητημάτων περί δικαιοδοσίας στο FIR, αποστρατικοποιημένου καθεστώτος νησιών και στις περιοχών έρευνας και διάσωσης.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο – σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ – αναφέρονται στην παραλαβή των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για προβοκάτσιες. Η εφημερίδα Yeni Safak, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προκαλεί «μεγάλη ένταση» στο Αιγαίο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην Τουρκία επίσης αναρωτιούνται αν οι Έλληνες πιλότοι προσαρμόστηκαν στα μαχητικά ή τα πετούν Γάλλοι πιλότοι. Παράλληλα, η Άγκυρα παραδέχτηκε ότι απάντησε με μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Η Τουρκία επίσης επανέρχεται στο ζήτημα για τα «σύνορα της καρδιάς τους», δημοσιεύοντας ξανά χάρτες με τη Θράκη, τη Συρία και το Ιράκ εντός της τουρκικής επικράτειας. Με τους χάρτες αυτούς υποστηρίζουν ότι αν ήταν έτσι τα σύνορα στην πραγματικότητα δεν θα υπήρχαν πρόσφυγες, καθώς θα ήταν όλοι υπήκοοι της Τουρκίας.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις