Κόσμος

Τουρκία: Ερντογάν και Μπαχτσελί συμφώνησαν να μην παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πολλοί πίστεψαν πως θα μείνει "κενό γράμμα" η προεκλογική υπόσχεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ο "Γκρίζοι Λύκοι" είχαν ζητήσει να παραταθεί, αλλά φαίνεται πως μια υπόσχεση για συμμετοχή στην κυβέρνηση ήταν αρκετή για να καμφθεί η αντίσταση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ερντογάν και Μπαχτσελί είχαν ήδη την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (27.06.2018) στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. Δεν κράτησε πολύ, μόλις 40 λεπτά. Δεν χρειάζονταν περισσότερα άλλωστε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης του Εθνικιστικού κόμματος συμφώνησαν, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, να μην παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και μετά τον Ιούλιο. Επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και επί δυο χρόνια (σ.σ. κάθε τρεις μήνες) ο Ερντογάν συνεχώς την παρέτεινε γιατί τον συνέφερε.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Πάρε – δώσε Ερντογάν – Μπαχτσελί

Ο Ερντογάν είχε προεκλογικά (και πιεζόμενος από τον Μουχαρέμ Ιντζέ) υποσχεθεί να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μια απόφαση που δεν έβρισκε σύμφωνους τους “Γκρίζους Λύκους”. Το Εθνικιστικό κόμμα ήταν εκείνο που “χάρισε” στον Ερντογάν την πλειοψηφία στη Βουλή με το σχεδόν 11% που πήρε στις βουλευτικές εκλογές.

Φαίνεται λοιπόν ότι για να δεχτεί να υποχωρήσει στο θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα έπρεπε να “πάρει” κάτι άλλο. Και ίσως αυτό να είναι θέσεις στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να δώσει σε στελέχη του MHP υπουργικές θέσεις, ανταμείβοντας έτσι το κόμμα για τη στήριξη που προσφέρει στο κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

«Στις συζητήσεις (οι δύο άνδρες) κατέληξαν σε συμφωνία για να μην παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έγραψε η Sabah, επικαλούμενη πηγές της προεδρίας.

Παρών στη συνάντηση των δυο ανδρών ήταν και απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτές πρόεδροι του MHP, Σεμίχ Γιαλτσίν, Τσελάλ Αντάν και Μουσταφά Καλαϊτζί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Sabah

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Κομισιόν έβγαλε οδηγίες επιβίωσης 72 ωρών για τους πολίτες όλης της Ευρώπης σε περίπτωση κρίσης ή απειλής
«Από τη συσκευασία των απαραίτητων ειδών σε μια τσάντα έκτακτης ανάγκης έως τη γνώση του πώς να αντιδράσει κανείς όταν συμβεί καταστροφή, η ετοιμότητα ξεκινά με πρακτικά μέτρα»
Sergey Tolmachev
Ισπανία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
Ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε παρουσίασε έκτακτο σχέδιο ασφαλείας με διπλό έλεγχο και τεχνητή νοημοσύνη - Νέες απεργίες προ των πυλών, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές
Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Όσκαρ Πουέντε
Beef Ντόναλντ Τραμπ – Αμπντούλ Ελ Σαγέντ: «Μόνο ανόητοι θα τον ψήφιζαν» – «Να με αποκαλείτε γερουσιαστή»
Η μάχη για την έδρα της Γερουσίας στο Μίσιγκαν – μεταξύ του Ελ-Σαγέντ και του Ρεπουμπλικανού Μάικ Ρότζερς – εξελίσσεται σε σκληρό θρίλερ και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τον έλεγχο του Κογκρέσου
Αμπντούλ Ελ-Σαγέντ
Μπρους Σπρίνγκστιν για ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Η ψήφος μας είναι η φωνή μας»
Ο διάσημος μουσικός απευθύνθηκε στους εκλεγμένους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντάς τους τον όρκο τους να προστατεύουν και να υπερασπίζονται το Σύνταγμα
Μπρους Σπρίνγκστιν