Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τουρκία: Ερντογάν και Μπαχτσελί συμφώνησαν να μην παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ερντογάν Μπαχτσελί
Φωτογραφία Reuters

Πολλοί πίστεψαν πως θα μείνει “κενό γράμμα” η προεκλογική υπόσχεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ο “Γκρίζοι Λύκοι” είχαν ζητήσει να παραταθεί, αλλά φαίνεται πως μια υπόσχεση για συμμετοχή στην κυβέρνηση ήταν αρκετή για να καμφθεί η αντίσταση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ερντογάν και Μπαχτσελί είχαν ήδη την πρώτη τους συνάντηση μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (27.06.2018) στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα. Δεν κράτησε πολύ, μόλις 40 λεπτά. Δεν χρειάζονταν περισσότερα άλλωστε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης του Εθνικιστικού κόμματος συμφώνησαν, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, να μην παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και μετά τον Ιούλιο. Επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και επί δυο χρόνια (σ.σ. κάθε τρεις μήνες) ο Ερντογάν συνεχώς την παρέτεινε γιατί τον συνέφερε.

Φωτογραφία Reuters

Πάρε – δώσε Ερντογάν – Μπαχτσελί

Ο Ερντογάν είχε προεκλογικά (και πιεζόμενος από τον Μουχαρέμ Ιντζέ) υποσχεθεί να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μια απόφαση που δεν έβρισκε σύμφωνους τους “Γκρίζους Λύκους”. Το Εθνικιστικό κόμμα ήταν εκείνο που “χάρισε” στον Ερντογάν την πλειοψηφία στη Βουλή με το σχεδόν 11% που πήρε στις βουλευτικές εκλογές.

Φαίνεται λοιπόν ότι για να δεχτεί να υποχωρήσει στο θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα έπρεπε να “πάρει” κάτι άλλο. Και ίσως αυτό να είναι θέσεις στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ενδέχεται να δώσει σε στελέχη του MHP υπουργικές θέσεις, ανταμείβοντας έτσι το κόμμα για τη στήριξη που προσφέρει στο κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.

Φωτογραφία Reuters

«Στις συζητήσεις (οι δύο άνδρες) κατέληξαν σε συμφωνία για να μην παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έγραψε η Sabah, επικαλούμενη πηγές της προεδρίας.

Παρών στη συνάντηση των δυο ανδρών ήταν και απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτές πρόεδροι του MHP, Σεμίχ Γιαλτσίν, Τσελάλ Αντάν και Μουσταφά Καλαϊτζί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Daily Sabah

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις