Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τουρκία: Για εξηγήσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τουρκία: Για εξηγήσεις ο πρέσβης των ΗΠΑ μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η οργή στην Τουρκία για την αναγνώριση, από τις ΗΠΑ, της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει εκφραστεί από την πρώτη στιγμή. Σήμερα (13.12.2019) το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα.

Κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία για εξηγήσεις μετά το ψήφισμα της Γερουσίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915.

Click4more: Νέο χαστούκι από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν: Πέρασε και από τη Γερουσία η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Η εξέλιξη έρχεται μια μέρα αφού η Γερουσία, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρασε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται και επίσημα από τις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόκειται για ένα «χαστούκι» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μια ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώτη αντίδραση στην απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας ήταν αυτή του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις».

“Τούρκος” και ο Τσαβούσογλου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

«Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ», ανέφερε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στην έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως το ψήφισμα είναι ένα «επαίσχυντο παράδειγμα πως η Ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί».

Με πληροφορίες από sputniknews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις