Κόσμος

Τουρκία: Η Μεράλ Ακσενέρ κάνει «κωλοτούμπα» – Πρόσκληση σε Ιμάμογλου, Γιαβάς να είναι υποψήφιοι αντιπρόεδροι της χώρας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ θέλει να γίνουν αντιπρόεδροι της Τουρκίας οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. To CHP δέχεται την πρόταση, που μπορεί να επανενώσει την αντιπολίτευση, λέει αξιωματούχος του στο Reuters.

Το δεξιό κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ πρότεινε οι Ιμάμογλου και Γιαβάς να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι της Τουρκίας, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος της Ακσενέρ, ενώ αξιωματούχος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του δέχεται την πρόταση για τους αντιπροέδρους.

Η Μεράλ Ακσενέρ είχε αποχωρήσει από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα και η πρόταση της Δευτέρας (06.03.2023) θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει σ’ αυτή.

Το κόμμα της Ακσενέρ, το οποίο ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην εξακομματική συμμαχία, αποχώρησε απ’ αυτή την περασμένη εβδομάδα αφού η ηγέτης του, απέρριψε την αναμενόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του CHP.

Τουρκία: Άνοιγμα Ακσενέρ σε Κιλιτσντάρογλου

Η Ακσενέρ είχε προτείνει, αντί του Κιλιτσντάρογλου, την υποψηφιότητα είτε του Εκρέμ Ιμάμογλου είτε του Μανσούρ Γιαβάς, δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αντίστοιχα, λέγοντας πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα μπορούσαν να κερδίσουν με μεγάλη διαφορά τον Ερντογάν.

Ώρες πριν τα πέντε εναπομείναντα κόμματα της συμμαχίας επρόκειτο να ανακοινώσουν ως υποψήφιό τους τον Κιλιτσντάρογλου, οι δύο δήμαρχοι είχαν μια σύντομη συνάντηση με την Ακσενέρ, η οποία τους έκανε μια νέα πρόταση για να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η Ακσενέρ έκανε μια «συμπεριληπτική» πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Κουρσάν Ζορλού, μερικά λεπτά αφού οι δύο δήμαρχοι ολοκλήρωσαν τη συνάντηση.

«Διαβίβασε την πρόταση να υπηρετήσουν οι δυο δήμαρχοι ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι», δήλωσε ο Ζορλού. «Η ηγέτης μας θα διαβιβάσει αυτή την πρόταση στον Κιλιτσντάρογλου μέσα σε επόμενα λεπτά», πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος του CHP είπε στο Reuters πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης αποδέχεται την πρόταση της Μεράλ Ακσενέρ.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν την πρόταση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo
Νέο βίντεο με τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ενώ φουντώνουν οι φήμες για το αν βρίσκεται στη ζωή
Η δημοσιοποίηση του βίντεο είναι μια προσπάθεια να διαψευσθούν οι φήμες ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι νεκρός ή βαριά τραυματισμένος - Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πότε τραβήχτηκε το βίντεο
O Μοτζτάμπα Χαμενεΐ 16